Ki kicsoda

Hogy mennyit is változik a könyvtári munka, szinte napról-napra, azt minden könyvtáros pontosan tudja, tökéletesen mindegy, hogy épp hol is dolgozik az intézményen belül. Ezek a változások elvileg minden esetben a munkánk megkönnyítéséért, és még inkább meggyorsításáért vezettetnek be, aztán vagy bejönnek a reformok, vagy nem. Vannak tudatosan a könyvtári feladatokat segítő változások, és vannak, amelyeket a könyvtáros csak felhasznál saját érdekében.Az egyik ilyen példa erre az sms-értesítés, amely jelenleg nálunk ugyan a könyvtáros számláját terheli, de adott esetben ennyivel hozzájárulhatunk a kényelmes szolgáltatáshoz: az előjegyzett dokumentumok beérkezéséről küldünk így értesítést (feltéve persze, hogy az olvasó korábban megadta a mobilszámát). A másik példa az internet. E-mailen már érkezett kérdés nem is egyszer, e-mailen már mi is válaszoltunk nem is egyszer, de ma egy új rendszert vettem igénybe erre a célra, az iwiw-et. Általánosságban igaz, (nem tudom, hol és mikor olvastam, de szerintem tényleg igaz) hogy az e-mail már nem feltétlenül jelenti a netes kommunikáció legfelsőbb szintjét: megjelentek és elterjedtek az azonnali üzenetküldésre alkalmas programok (Skype, Messenger stb.) és most már itt vannak a különböző közösségépítő portálok, melyeket a netes társadalom szívesebben használ – talán mert annyira szeretnek levelet írni, és hosszabb mondatokban fogalmazni…
Maga az apropó egyébként, amiről ez az egész gondolatmenet elindult bennem, nem is érdemel túl sok szót, röviden: egy olvasó érdeklődött egy adat iránt, amire válaszoltam ugyan, ám utóbb kiderült, nem a legpontosabban. Úgyhogy valahogy utol kellett érnem őt, és én az iwiwet választottam (egyébként az iwiwen korábban már kaptam egész komoly referenszkérdéseket is, ilyen szempontból tehát már így is működött az e-könyvtáros :))). Szóval iwiw. Miért? Mert a legolcsóbb (bérelt vonal esetében a legjobb mindent a neten intézni), mert gyors (azért a biztonság kedvéért megnéztem az adatlapját: tegnap este használta legutóbb az iwiwet, tehát elvileg gyakran használja) (ide kívánkozik még egy zárójel, bocs, de a történeti hűség kedvéért hozzáteszem: ez az adat nem volt létfontosságú, tőle tudom, ha az lett volna, alighanem mégis a könyvtár telefonszámláját terheltem volna meg :) ), és mert szerintem nekünk is jelen kell lenni azon a rendszeren, amely 2006-ban állítólag a leglátogatottabb magyar honlap.
Ennek szellemében azt hiszem, készítek is egy saját adatlapot a könyvtárnak, amihez az első lépést meg is tettem az imént: igényeltem egy meghívót. De ha van valakinek egy fölösleges, az talán még jobb lenne.

Ui.: A vicc az egészben egyébként az, hogy a pontos adatot az interneten találtam meg végül, amiből én azt a nagyon elfogult és nagyon naiv következtetést mertem levonni, hogy fejlődhet a világ akárhova, ránk mindig szükség lesz. :)

december 7, 2006

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük