Ki találta fel a vízibiciklit?

És ki fedezte fel az egri pincékben honos hatszemű bikapókfajt? Eger említése már gyanús lehet. Csak nem az „egri remete”? De igen! Gárdonyi Géza! És még mi minden kapcsolható az ő nevéhez!

Például festett, hegedült, ízeltlábúakat vizsgált, botanikai gyűjteményt létesített egri öt holdas kertjében, megtanult angolul, németül, franciául és olaszul – no, meg párbajozott is, ami a korabeli feljegyzésekből kiderül . És emellett egy hatalmas irodalmi életművet alkotott rövid élete – hiszen 59 évesen hal meg – során.

Minderről hol esett szó? A városi könyvtárban, ahol október 9-én a NYUGDÍJAS PEDAGÓGUSOK JUSTH ZSIGMOND OLVASÓKÖRE Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulójára emlékezett.

Természetesen a legtöbbet mégiscsak az irodalmi alkotásokról beszéltünk. Nem véletlen, hogy 2005-ben A Nagy Könyv címen meghirdetett mozgalomban a legnépszerűbb magyar regénnyé választották az olvasók Gárdonyi Géza Egri csillagok című művét. De ma is szívesen olvasott, kedvelt művei a Láthatatlan ember, az Isten rabjai vagy az Ida regénye.

olvasokor

További fotókért kattints a képre!

Ha Egerben járunk, akkor pedig ne csak a jó egri borokat kóstoljuk meg, hanem a felújított Gárdonyi emlékházba is vezessen el utunk – nem fogjuk megbánni!

Októberben zajlanak az Országos Könyvtári Napok, ebből az alkalomból digitális tananyagokat is megismerhettünk – Thék Endrét és Justh Zsigmondot mutatja be a városi könyvtár saját fejlesztésű anyaga. Különösen Thék Endréről sok érdekességet hallhattunk, és érdekes volt a modern technika lehetőseit is megtapasztalni.

Jártó Róza  kedves olvasóköri tagunk örömében mi is osztozunk – ugyanis a  Holnap Magazin gondozásában ez év szeptemberében jelent meg a Láthatatlan falak című antológia – benne Jártó Róza  A Pillangó a Szerelem és az Idő múlása című írása. További sok sikert kívánunk az alkotónak!

Az olvasókör következő összejövetele november 13-án 16 órakor lesz – mindenkit szeretettel várnak a kör tagjai!

október 11, 2013

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük