Költözik a gyermekkönyvtár, változik a nyitvatartás

Kedves Olvasó!

Az elmúlt hetekben, hónapokban – akárcsak az összes városi intézmény, egyesület, civil szervezet – folyamatosan vettünk részt a különböző szintű tárgyalásokon, egyeztetéseken. A célunk az volt, hogy olyan működési modellt tudjunk kialakítani, ami egyszerre szolgálja a könyvtárhasználók érdekeit, és egyszerre tud megoldással szolgálni az energiaválság elképesztő kihívásaira. Nem volt könnyű.

A könyvtár az alábbi rezsicsökkentő intézkedésekre tett javaslatot, melyeket a képviselő-testület a 2022. szeptember 28-i ülésén el is fogadott:

  • Nyitvatartás csökkentése. Új nyitvatartásunk 2022. október 24-től: hétfőtől péntekig 10-18 óra, valamint minden hónap 1. és 3. szombatja.
  • Gyermekkönyvtári terület átadása a Petőfi Művelődési Központnak, gyermekkönyvtár átköltöztetése az olvasóterembe. A költözés együtt járt a folyóiratolvasó, az olvasótermi állomány és a helytörténeti gyűjtemény áthelyezésével is. 150 m2-rel csökkent a könyvtár teljes alapterülete.
  • Nyári időszakban a klímahasználat teljes kizárása. Kivételt képezhetnek a rendezvények, játszóházi foglalkozások.
  • A fűtési időszakban a benti hőmérséklet beállítása maximum 18 °C-ra.
  • Amennyiben az olvasói terekben rendelkezésre álló klímák alkalmasak arra, azok használata a fűtési szezonban, amíg az lehetséges.
  • Fűtés és világítás teljes lekapcsolása azokon a részeken, melyeket nem használunk (pl. iroda, raktár).
  • Számítógépek, elektronikai eszközök kikapcsolása, amikor nem használjuk.
  • Csak olyan rendezvények szervezése, melyek semmilyen formában (honorárium, vendéglátás) nem terhelik a költségvetést.
  • Terembérleti díj emelése.
  • Meleg víz elzárása a teljes házban.

Az intézkedések egy része – szó szerint is – jelentősen csökkenti a mozgásterünket, de bízunk benne, hogy ezek által tudjuk biztosítani a folyamatos könyvtári szolgáltatásokat. Az 1997. évi CXL. törvény rögzíti: a nyilvános könyvtár alapkövetelménye, hogy mindenki által használható és megközelíthető, rendelkezik kizárólagosan a könyvtári szolgáltatások céljaira alkalmas helyiséggel és rendszeresen, a felhasználók többsége számára megfelelő időpontban, ötezer fő feletti településen működő települési könyvtár esetében legalább heti 25 órában, továbbá legalább havonta két hétvégi napon tart nyitva.

Kérjük megértéseteket, továbbra is szeretettel várunk mindenkit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük