Könyvtáros, e

azaz e-könyvtáros. Könyvtárunkban 2004-ben kezdtük el az elektronikus tájékoztatást. Akkor még email-ben vártuk az olvasók kérdéseit. Azóta sokat fejlődtünk, így ma már valós idejű tájékoztatásra is képesek vagyunk így együtt, lásd a meebo-t itt a blogunkon.

Azóta sajnos vissza is fejlődtünk, hiszen a honlapunk egy múmia már hosszú hónapok óta. A cikk szerint a helyi és kistérségi tartalom- és információszolgáltatást kezdtük el akkoriban, épült az OKKA helyismereti adatbázisunk és jól ki is tudtuk használni, hiszen tapasztalataink szerint a szakdolgozatok nagyobb része épül helyi adatokra és helyi témákra.

Azonban manapság csak szaporodnak a feldolgozásra váró dokumentumok, megszakadt a folyamatos feldolgozás, tájékoztatni pedig megint csak fejből és emlékezetből tudunk.

Egy informatív, használható honlap pedig ma már a könyvtár szerves része, az onnan elérhető adatbázisok, katalógus, kommunikáció a könyvtárossal egyáltalán nem újsághír ma már, legfeljebb az, ha nincs ilyen.

Például egy ilyen honlapot szeretnék, informatív, interaktív, sokszínű. És használható is, egy informatikus-könyvtároshallgató kérdezett az e-könyvtárosuktól, 1946-ban megjelent cikkre volt kíváncsi, amit egy napon belül meg is kapott az indianapolisi könyvtárostól, majd a témában további kéréssel fordult hozzá.

Ilyen ez, ha van hol, van mivel és van kivel. Működik.

október 13, 2009

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük