Mosolyok és torokszorító pillanatok

Májusi találkozóján a nyugdíjas pedagógusok olvasóköre az anyák napjához kapcsolódó programot szevezett. A hónap várható kulturális eseményeinek számbavétele után egy reméljük, ismétlődő program következett. Az IQ könyvesboltnak köszönhetően néhány könyvújdonságot vehettünk kézbe, hallhattunk figyelemfelkeltő gondolatokat.

Ez után egy rövidke „észtekergető” kérdéssor  vezette be a család, az anya témakört. Ha nem lenne képzavar, még azt is írhatnánk, körbejártuk az anyát.  Attól kezdve, hogy a Google keresőjébe beírva „anya” vajon hány találatunk lesz, folytatva  versidézetek felismerésével, szólások, közmondások kitalálásával – és egy rövid áttekintést is tettünk  az anyák napjának történetéről. Az ókori görögök már Rheára, az istenek anyjára is emlékeztek  a tavaszi ünnepségeik alatt , és azt is megtudhattuk, hogy Magyarországon az  1920-as évek óta május az anyák ünnepe is..

Nem véletlen, hogy Kosztolányi  a 10 legszebb tartott magyar szava között ott van az „anya” szó is. Hiszen azt, hogy mit tartunk szépnek, nemcsak a hangalak, a jelentés, hanem a hozzá tapadó képzeteink is erőteljesen befolyásolják. Az anyáról sokan és sokfélét írtak. Kibédi Ervin  Ahogy a napok rövidülnek – Édeanyámra emlékezve  – című verse – saját előadásában – talán az egyik legszebb, legmegrendítőbb szívbemarkoló vallomás. De hallhattunk Brecht, Erdélyi József , egy skandináv költő verseiből is .– Az érzelmek gazdagságához hozzátartozik a humor is – Janikovszky Éva kedves, derűs sorai mindannyiunknak felvidító élény volt. Sokszor egy-egy színpadi művész tesz halhatatlanná egy művet. Így van ez a Honthy Hanna énekelte „Az én mamám című” dalával is, ami szintén elhangzott most.

A téma lezárásaként Koncz Gábor előadásában Zágon István. Az anya és a szülő írását hallgattuk meg.

Most is elmondhatjuk, jó volt együtt lenni – és várjuk a következő összejövetelt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük