Olvasókör író-olvasó találkozóval

Változatos, tartalmas volt a nyugdíjas pedagógusok olvasókörének márciusi összejövetele.

A kellemes, érzelemgazdag hangulatot Dávid László tagtársunk, – költő – kedves nőnapi köszöntő verse alapozta meg, majd Tengerics Éva, a gyermekkönyvtár munkatársa az Olvasó Dél-Alföld mozgalmat ismertette, lelkesített bennünket a részvételre. Két okból is ott a helyünk! Olvasni mindanyian szeretünk, és néhány egyszerű kérdés megválaszolásával a városnak gyűjthetünk pontokat. A másik ok pedig a kölcsönösség. Hiszen a városi könyvtár fogadott be bennünket – most viszonozhatjuk azzal, ha minél többen, minél több könyvet elolvasva segítjük a könyvtár jó szereplését.

Ez után Jártó Róza írónővel beszélgetett Vetésiné Petrányi Erzsébet, a kör egyik vezetője. Az írónő alkotásaiból több is elhangzott – a talán legismertebb, legkedveltebb A Töltött Káposzta c. elbeszélése – amelyet Szalay Judit, körünk egyik tagja mély átéléssel tolmácsolt. A családi élet c. elbeszélés a felnőtté válás derűs és bizony megrázkódtatásokkal, fájdalmakkal is járó korszát idézte fel. Mosolyt csalt mindenki arcára a Manó ciklus egyik kedves története – amelyet az is érdekessé tett, hogy az írónő leánya – a történetbeli Manó nagymamája – olvasta föl. De maga az írónő is előadott, két „létösszegző” számvető versét – Egy vagyok a sok közül és a Számvetés címűt – az ő tolmácsolásában hallgattuk meg.

Jártó Róza későn kezdett el írni, akkor, amikor már úgy érezte, önmagára is fordíthat időt a család, a megélhetés küzdelmei mellett. Hálásan emlékezik az első biztató szavakra – Koszorús Oszkárra, és Fülöp Bélára, aki szintén segítette – segíti írói pályája alalkulását. És hogy ez a pálya szépen alakul, mi sem bizonyítja jobban, hogy első regénye már nyomdában. Várjuk az új művet – és további sok sikert kívánunk!

Jártó Róza írásait a http://holnapmagazin.hu olvashatjuk.

Az olvasokörben az anyanyelv is mindig ott van – most egy nyelvhelyességi kérdés kapcsán : örömet szerzünk? vagy örömet okozunk? megválaszolása módot adott arra is, hogy megismerkedjünk az Anyanyelvi Szolgáltató Iroda http://www.e-nyelv.hu hasznos, érdekes honlapjával.

Zárásképpen pedig egy játékos nyelvi feladatlap megoldására vállalkozhattak az érdeklődők. A „Nem térkép e táj” földrajzi feladatok közül néhány – kedvcsinálónak:

Milyen településneveket kapunk a meghatározások minden betűjét felhasználva?

rege

degesz

vak páros

szegők

hegy az irány

és hogyan juthatunk el mindig csak egy betű megváltoztatásával Vácról Mórra?

De a szólások, közmondások is bővelkednek fölrajzi nevekben. Hogyan egészíthejük ki? Átesett rajta, mint ………… ember a taligán.

A következő olvasókör április 10-én 17 órakor (már nyári időszámítás van) lesz – és kedvenc verseit mutatják majd be az érdeklődők. Reméljük, a mostanihoz hasonló érdeklődés és jó hangulatú délután lesz!

A találkozón készült fotókért kattints az alábbi képre!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük