Olvasókör Minnesotában

Na ez szép hír: az Egyesült Államokban feltalálták az olvasóköröket. Újra. Ami a vidéki Magyarországon a társas érintkezés legfontosabb helyszínét jelentette a második világháborúig, az most a Minnesota állambeli Stillwater város könyvtárában kelt új életre – a nyugdíjas hölgyolvasók legnagyobb örömére. Szüreti bál és műkedvelő színi előadás egyelőre még nem képezi a program részét, viszont megvan a klasszikus alapidea: valaki felolvas egy könyvből, miközben a többiek körbeülik őt – és kötögetnek, varrogatnak.

Az ötletet a derék tengerentúli kollégák egyébként az Elfújta a szélből merítették, de mi jól tudjuk, ennyi erővel Hajdu Géza bácsi tanulmányát is olvashatták volna. A Varrókörnek  rittyentettek egy kellemes plakátot is, mely szerint havi egy alkalommal (persze hétfőnként…), fél 7-től fél 9-ig várják az olvasókat hallgatókat. A sikeres kezdeményezésről egy helyi újság, a The Daily O’Collegian tudósított egy lelkes cikkben, megszólaltatva néhány résztvevőt.

Az ötlet természetesen nem egyedi, hiszen például foltvarró klub Orosházán is van. De ugye ahol a könyv is ott szerepel a hírben, sőt, még a könyvtár is, az minimum figyelemreméltó. Pláne, hogy a statisztika szerint a 65 éven felüli korosztályt gyakorlatilag elveszítették a könyvtárak. És akkor a sorok mögött megbúvó romantikus anakronizmusról már nem is beszélek. Semmi digitális kavarás, semmi high tech. Könyvtár egy pont nulla.

Forrás: http://lisnews.org

szeptember 25, 2008

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük