Orosháza FC – Ferencváros

szurkA hétvégén kiderül, jelent-e még valamit az a szó, hogy Fradi. Mondhatnám úgy is: dobog-e még az a legendás Fradi-szív? Mármint itt, Orosházán, ahol szombaton 16:30-tól a Mátrai-stadionban játszik NB II-es bajnoki labdarúgó mérkőzést Csank János csapata a házigazda Orosháza FC ellen. Állítólag éppen jó idő lesz, úgyhogy a nézőszám alakulásából sejteni lehet majd, hogy szeretik-e még az emberek a Fradit. Én a magam részéről nem, viszont az is tény, hogy régen éreztem olyan jól magam focimeccsen, mint a tavaszi OFC-FTC-n, ahol remek hangulatban ikszeltünk a zöldekkel úgy, hogy Lipcsei az utolsó pillanatban mentett pontot a vendégeknek.

Szóval a Fradi mégiscsak Fradi, ezzel a meccsel kiemelten illik foglalkozni, annyira, hogy még a blogunkra is felfér (végre sport). Sok kép jön, nagy retrojelleggel, nyomás a Továbbra!

Tehát előbb a múlt.

Köszönhetően ugyanis a könyvtári környezetnek, most néhány több mint huszonöt éves emléket idézünk fel itt, korabeli cikkek segítségével. Lám, van itt közös múlt. A képek minősége hagy némi kívánnivalót maga után, azonban a képaláírások fenomenálisak.

Novak

Kezdjük talán egy 1981. január 20-án, a Békés Megyei Népújságban megjelent cikkel (a cikkek mind onnan vannak egyébként). Interjú Novák Dezsővel. Dezső bácsi kalapban van, és szigorúan néz.

 

 

 

ftc ‘81d

1981. január 21-én „Hófoci” címmel jelenik meg képes összefoglaló a 9-2-es Fradi-győzelemről.

 

 


ftc ‘81a

ftc ‘81b

 

 

 

 

 

 

 

 

 

szurk

Egy nappal később még visszatekintés a meccsre. Zsurka Sanyika 8. osztályos tanuló aláírt labdát nyert! Ki tud róla? Vajon meg van még a laszti? És még mindig „FTC-szurkoló”?

 

 


ftc ‘8105a

Ugorva néhány hónapot, 81 májusában visszatért a Fradi.

Megint a fővárosiak nyertek.

 

 

ftc ‘8105b

 

ftc ‘81c

 

 

 

 

Állítólag 1981 augusztus 20-án is volt itt Orosháza-Ferencváros derbi. Ez a kép akkor készült. Így festett a kezdő tizenegyünk, plusz mások: Raffai, Szegi, Hegedűs, Gulyás, Papp, Sutka, Rábai, Füsti, Lovas, Simon, Nagy, Kökény, Tóth J., Ravasz, Ugró, Polyák, Peresztegi gyúró.

És együtt a fradistákkal.

 

OMTK ‘81

ftc ‘812

 

ftc ‘81

Na de vissza a jelenbe.

Ha valaki ki akar jönni a meccsre, az olvassa el a lentebbi sorokat, melyeket Csizmadia Imre általános vezető írt az OFC fórumába:

Az Orosháza FC Kft. részéről tájékoztatjuk a kedves szurkolókat, hogy a szombati Orosháza FC-Fradi meccsre a tavaszi mérkőzéshez hasonlóan a megszokottól eltérő módon, emelt szintű biztonsági intézkedésekkel készülünk. A hazai szurkolók beléptetése a lelátó felőli oldalon az I. számú kapun lesz biztosítva, a vendégszurkolók pedig az állóhelyi oldalon kerülnek elhelyezésre és ehhez a beléptetés a II. számú kapun át történik majd. Kérjük a szurkolókat, hogy a diák- és nyugdíjas belépőjegyek mellé ellenőrzéskor mutassák fel a diák vagy a nyugdíjas igazolványaikat, mert a belépőjegyek csak ezzel együtt érvényesek. A gépkocsival való behajtás a mérkőzés napján kb. 14.00 órától a mérkőzés végéig a Maros utca és a Fűtőház utca kereszteződéstől a stadion felé a rendőrségi zárás miatt nem lesz lehetséges /kivéve az ott lakók/. Ezért felhívjuk a gépkocsival érkezők figyelmét, hogy parkolási lehetőséget biztosítunk a Kárpát utca és a vasút közötti füves területen, a Buszpályaudvar és a vasút közötti betonozott rakodóterületen, a Barnevál és a vasút közötti kavicsos rakodóterületen egyaránt. Megtisztelő figyelmüket megköszönöm!

Ugyanitt hívja fel rá a figyelmet egy másik orosházi drukker, hogy a Fradi honlapján a szavazók 60%-a orosházi győzelemre számít. Jól esik ilyesmit látni, de azért nem árt tisztán látni: az elmúlt bő egy hétben kiestünk a Magyar Kupából (OFC – Kecskemét 1-2), és bajnoki is vereséget szenvedtünk (Baktalórántháza – OFC 3-1). Az ok: lassan elfogy a csapat.

Egyébként tegnap voltam kint a mieink edzésén. Minden rendben, a hangulat jó, talán csak a vezetőedző, Belvon Attila gondterheltebb kissé. Mi tagadás, van miért. Ezt mondta:

– Baranyai Béla a civil életben munkahelyet váltott, és úgy döntött: teljes erejével arra akar koncentrálni, hogy ott megfeleljen, ezért abbahagyta a futballt. Bár azt hiszem, az OTP biztosította volna a lehetőséget, hogy továbbra is velünk készüljön, megértem a döntését. Így azonban már két támadóval vagyunk kevesebben, mint a szezon kezdetekor, hiszen Borisz Bosnjakovics a rajt előtt hagyta el a csapatot. De lehet folytatni a sort az elmúlt héten Angliába távozó Molnár Róberttel, a hosszú időn keresztül sérült, az edzéseket most újrakezdő Csiszár Zoltánnal, a Baktalórántházán kiállított Pardi Lászlóval vagy a Kecskemét elleni kupameccsen bokasérülést szenvedő, és edzéseket kihagyó Szabó Norberttel. Hat hiányzó, akik közül öt ráadásul kezdőembernek számított.

Jelent némi gyógyírt, hogy most a Fradi is botladozik? (a zöld-fehérek otthon kaptak ki a hétvégén 2-1-re, és mögöttünk vannak a tabellán is)

– A Ferencváros Szolnok elleni veresége nem feltételezi, hogy Orosházán is gyengén játszanak majd, hiszen Csank János személyében egy kiváló edzővel dolgoznak együtt. Csank – ha kell, az ifjúságiak közül, de – meg fogja találni azokat a gyors embereket, akik majd felpörgetik a csapatot. Véleményem szerint egy egészen más Fradit fogunk most látni, mint az előző hétvégén. Bár ne lenne igazam.

Azért Attila azt is hozzátette, hogy ő továbbra is optimista, és bízik azokban a játékosaiban, akik most lehetőséget kapnak.

Végezetül – hogy legyen miből hitet meríteni – íme a tabella. Ha nyerünk, megint éllovasok lehetünk, a Ferencváros pedig felőlem utána el is kezdheti a felzárkózást. Bár igazam lenne.

1. Szolnok 4 – 1 11-5 12

2. Bőcs 3 2 – 11-3 11

3. Orosháza 3 1 1 9-6 10

4. Kecskemét 3 1 1 6-7 10

5. Vecsés 2 3 – 9-7 9

6. Makó 2 2 1 9-6 8

7. FTC 2 2 1 9-6 8

8. Baktalórántháza 2 2 1 8-5 8

9. Tököl 2 1 2 6-9 7 10.

Vác 2 – 3 11-9 6

11. Jászberény 1 2 2 5-8 5

12. Mezőkövesd 1 1 3 6-7 4

13. Kazincbarcika – 3 2 8-10 3

14. BKV Előre 1 – 4 5-10 3

15. Tuzsér 1 – 4 4-11 3

16. Cegléd 1 – 4 4-14 3

szeptember 12, 2007

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük