Petrovszki Mária: Orosháza Közszolgálatáért Díj

2020. augusztus 20-án az államalapítás ünnepe alkalmából rendezett városi ünnepségen Orosháza Közszolgálatáért Díjat kapott kollégánk, Petrovszki Mária.

Petrovszki Mária 1983 óta dolgozik az orosházi városi könyvtárban. Pályafutása első szakaszában formai, tárgyi feldolgozó könyvtárosként végezte munkáját, ám folyamatosan végzett olvasószolgálati tevékenységet is, ez a megosztottság egész könyvtárosi pályafutását jellemzi. A feladatokat innovatív, kreatív módon közelíti meg, munkájában folyamatosan fő szempontként tekint a használók elégedettségére. Az internet könyvtári megjelenésekor számos javaslata volt a könyvtári szolgáltatások átalakítására, bővítésére, a könyvtár számítógépes részének kialakítására. Aktívan részt vett a könyvtár TIOP-, TÁMOP- és EFOP-pályázatainak megírásában és megvalósításában is.

Folyamatosan képezi magát. Könyvtárosi diplomáját 1999-ben szerezte meg a szegedi Juhász Gyula Tanárképzői Főiskolán, Fejlesztő biblioterapeuta szakirányú szakképzettséget 2014-ben szerzett a Kaposvári Egyetemen. Ezek mellett több akkreditált továbbképzést elvégzett, ilyen például a Felkészülés a különböző felhasználói célcsoportok olvasásfejlesztésére (2013), A helytörténetírás módszerei és segédeszközei (2014), vagy az Általános és szaktájékoztatás online adatbázisokkal (2017).

Jó kommunikációs készségét és segíteni akarását nem csak a szorosan vett könyvtári munkában tudja kamatoztatni. 2008-ban eTanácsadó képzésen is részt vett, azóta mentori tevékenységet is végez, jelenleg a GINOP Digitális Szakadék Csökkentése program keretein belül. Nagyon sok számítógépes tanfolyamot szervezett már Orosházán, valamint a kistérségben is.

Petrovszki Mária, tagja a Magyar Biblioterápiás Társaságnak. 2014 őszétől vezetője a könyvtárban az új szolgáltatási formaként megjelenő, havi rendszerességgel tartott nyitott biblioterápiás foglalkozásnak, a MűKedvelőnek. Az általában két órásra tervezett találkozók rögzített időpontban és helyszínen zajlanak (gyermekkönyvtár, minden hónap harmadik szombatja, délután három óra), a beszélgetés alapjául és a biblioterápia eszközéül egy-egy irodalmi alkotás szolgál. 2015 őszétől a Magyar Biblioterápiás Társaság szakmai továbbképző napjain vezet saját élményű biblioterápiás csoportfoglalkozásokat, hogy a kollégák megismerkedjenek a biblioterápiás foglalkozások módszertanával a gyakorlatban. Munkatársunk 2017-ben a Magyar Könyvtárosok Egyesülete miskolci vándorgyűlésén, 2018-ban pedig a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer szakmai napján tartott előadást ebben a témában. 2018 novemberében a könyvtárunkba látogató vajdasági könyvtáros kollégák számára tartott egy gyakorlati bemutatót.

2018-ban használói elégedettségmérést végeztünk a MűKedvelő csoport tagjai között, a kérdőívet tizenöten töltötték ki, akik az aznapi foglalkozáson részt vettek. Mindannyian elégedettségüket fejezték ki a körülményekkel, az időponttal, a foglalkozások hosszával és tartalmával egyaránt. A válaszolók mindegyike úgy nyilatkozott, hogy a biblioterapeuta mindig felkészült a foglalkozásra. A kérdésre – miszerint „Kérlek, egészítsd ki az alábbi mondatot: A biblioterápiás foglalkozásokat azért ajánlanám másoknak, mert…” – többen is kiemelték Petrovszki Mária pozitív személyiségét, így például „Úgy érzem, egy hullámhosszon vagyunk a csoporttal. Megértő és elfogadó a légkör. Imádom. Marcsi, szuper volt, köszönöm!”, „kellemesen érezheti magát foglalkozás közben, szabad beleszólni mindenkinek a beszélgetésbe.”, vagy „Marcsi jól csinálja, és a közösség is jó”. A MűKedvelő 2019 szeptemberében egy tortával ünnepelte ötödik születésnapját.

A biblioterápia adja az alapját a 2016-os, Rácz Tünde pszichológussal közös projektjének, mely az orosházi SOS Gyermekfalu családmegerősítő programja volt. A tapasztalatokat egy 22 oldalas kiadványban adták közre, melynek címe: Mesés-rajzos családi művészetterápia. Bartos Éva, a téma legelismertebb magyarországi szakértője így írt a projektről a Könyv, könyvtár, könyvtáros 2017 márciusi számában: „A Mesés-rajzos családi művészetterápiát – sajátosságai alapján – méltán tekinthetjük magyar modellnek.”.

A biblioterápia könyvtári alkalmazásának módszertanáról tanulmánya jelent meg 2020-ban A biblioterápia közelről c. tanulmánykötetben.

Petrovszki Mária több projekt megírását és megvalósítását is vállalta a könyvtár 2019 augusztusában lezáródó, EFOP-3.3.2-16 jelű pályázatában. A „Kattanj rá az olvasásra” olvasásnépszerűsítés a fejlesztő biblioterápia módszerével projektben az élményszerző olvasás volt a középpontban, hogy a digitális tartalmak fogyasztásával gyakorlattá vált „átfutó” olvasással szemben – amikor is inkább kulcsszavakat keresünk a szövegben – a gyerekek ráérezzenek a komplex cselekményfeltárás ízére. A Problémamegoldás foglalkozássorozat keretében aktív képzőművészet- és biblioterápiás módszerrel támogatta a feszültség kezelését, a kitartást, a megoldási sémákon túlmutató, kreatív és kritikai gondolkodást iskolások körében. A Reziliencia foglalkozássorozat keretében a lelki edzettséggel a stressznek rugalmasan ellenálló személyiségvonások azonosításával, azok erősítésével foglalkozott. Módszerként itt is képzőművészet- és biblioterápiás kiscsoportos foglalkozásokat alkalmazott.

A fentieken túl a gyermek- és kamasz korosztálynak 2019-ben két másik irodalomterápiás programot is szerveztünk Petrovszki Mária vezetésével. A Táncsics Mihály Gimnázium egyik végzős osztályának a tavasz folyamán három biblioterápiás foglalkozást tartott hat órában, a célkorosztályt foglalkoztató témákban. A tipikus életkori krízisre kidolgozott foglalkozások az útkeresésről, szerelemről, életút-tervezésről szóltak játékokat és irodalmi alkotásokat felhasználva eszközül. A Karitász Egyesület egyhetes nyári táborában résztvevő gyerekeknek mesés biblioterápiás délelőttöt szervezett, amit a gyerekek és a felnőtt kísérők is élvezettel játszottak végig.

2019 nem csak a biblioterápiás csoport, de az egész könyvtár számára kiemelkedő évnek számított, hiszen ebben az évben ünnepeltük a könyvtár megalapításának hetvenedik évfordulóját. Petrovszki Mária számos ötlettel járult hozzá az évfordulós programok megszervezéséhez, javaslatára például fotópályázatot is hirdettünk. Emellett 2019 októberében házigazda és szervező volt az orosházi származású Stoeng Viktória Élet-mesék című könyvének bemutatóján.

Petrovszki Mária a Justh Zsigmond Városi Könyvtár egyedüli feldolgozó könyvtárosaként végzi az újonnan beszerzett könyvtári dokumentumok formai, tartalmi és analitikus feldolgozását és feltárását, a rekordok rögzítését a TextLIB integrált könyvtári rendszerben, gyűjti és archiválja az Orosházához kapcsolódó periodikumokat, segíti a statisztikai adatszolgáltatást.

Innovatív, kezdeményező, elkötelezett és sokrétű munkája, használóközpontú gondolkodása, tenni akarása, segítőkészsége minden könyvtáros számára példaértékű lehet.

Az Orosháza Közszolgálatáért Díjhoz szívből gratulálunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük