Radnóti 100 a Bartókon

Napra pontosan 100 éve született a huszadik századi magyar irodalom egyik legjelentősebb költője, Radnóti Miklós. Akinek nincs szerencséje mondjuk ilyen programokon részt venni, az se keseredjen el: a Bartók Rádióban ma egész délután Radnótira emlékeznek. A rádió honlapjáról tudtam meg, hogy „a Radnóti-délután zenei szerkesztője, Miklósi András felkutatta azokat a zenéket, amelyekhez a költő személyesen kötődött, vagy amelyek őhozzá szellemileg köthetők. Ezek kapcsolják össze a nap prózai műsorait”.

És hogy mi a prózai rész? „A rádióban egész délután költők ülik körül a mikrofont az MR3-Bartók Rádióban: Lator László, Lackfi János, Szabó T. Anna és Gergely Ágnes beszélget a meggyilkolt költőről és Radnóti-élményéről – részletezte Győri László, a rádiós Radnóti-nap szerkesztője. Hozzátette: a műsorban olyan zene szólal meg, amelyről Radnóti Miklós a Naplójában említést tesz, többek között Chopin és Liszt zongorajátéka. A szerkesztő példaként említette, hogy a Hommage sorozatban Parti Nagy Lajos a Razglednicákat, Esterházy Péter a Félelmetes angyalt, Réz Pál irodalomtörténész, szerkesztő az Ötödik eclogát, Závada Pál az Október végi hexametert, Lator László az Álomi táj című verset választotta és mondja el -emellett beszélnek arról is, miért választották az elhangzó verset.” (MTI)

Radnótitól és Radnótiról is számtalan dokumentummal rendelkezünk a könyvtárban. Gyertek el olvasni őt, olvasni róla. És persze ne csak ma.

május 5, 2009

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük