Tengerics Éva – Orosháza Közszolgálatáért Díj

Ma délelőtt az orosházi evangélikus templomban, az államalapítás ünnepe alkalmából rendezett városi ünnepségen Orosháza Közszolgálatáért Díjat kapott kollégánk, Tengerics Éva.

Éva általános iskolás tanítóként kezdte pályafutását, majd 1993-ban váltott, és a városi könyvtár gyermekkönyvtárában helyezkedett el. Tanítói diplomáját a Debreceni Tanítóképző Főiskolán, könyvtárosi oklevelét a szegedi Juhász Gyula Tanárképzői Főiskolán szerezte meg. A tanulást, fejlődést a későbbiekben is fontosnak tartotta, több akkreditált továbbképzést elvégzett, ilyen volt például az Elektronikus tananyagfejlesztés és használtatás a könyvtárban (2013), A Web2-es készségek a mindennapi online információáramlásban (2014), a Kézműves technikák tanítása természetes anyagok felhasználásával (2014), a Felkészülés a korszerű használóképzésre (2014), az Ifjúsági közösségszervezés alapjai (2019) vagy a Digitális kommunikáció a könyvtári partnerkapcsolatokban (2021). Szakmai fejlődését segíti az is, hogy évek óta tagja a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Gyermekkönyvtáros Szekciójának.

Nagyon jó a kapcsolata a helyi óvodák és iskolák pedagógusaival. Aktívan, több projektben is részt vett a könyvtár 2019-ben záruló EFOP-pályázatán (pl. Harry Potter oktatást kiegészítő nyári kreatív tematikus olvasótábor Gádoroson), de a pályázatokon túl is munkája fontos és látványos része, hogy munkatársaival foglalkozásokat, rendhagyó órákat tart általános iskolás osztályoknak, ovis csoportoknak. A csoportfoglalkozásokon, rendhagyó órákon a gyerekek különféle témákat dolgoznak fel közösen, könyvtári környezetben, gyermekkönyvtárosok irányításával, adott esetben a drámapedagógia módszerével, papírszínházzal vagy kézikönyvek felhasználásával. A pandémia előtti utolsó teljes évben, 2019-ben 63 óvodai csoportból vagy iskolai osztályból 1563 gyerek volt a gyermekkönyvtár vendége egy-egy foglalkozásra, ahol a gyermekkönyvtárosok hol cirkuszi környezetet teremtettek, hol Berg Judit Rumini című regényét dolgozták fel, máskor pedig nyomozós játékot szerveztek.

Tengerics Éva a kötelező 50 órás iskolai közösségi szolgálat egyik könyvtári kapcsolattartója, 2021-től többek között az ő közreműködésével valósul meg a szolgálat teljesítésének online módja. Éva külső helyszíneken, iskolákban is vállal olvasás- és könyvtárnépszerűsítő feladatokat, rendszeresen kap felkérést szavaló- és mesemondó versenyek zsűrijébe, és a gyermekkönyvtár révén évről évre részese a Városi Tehetségnapnak is. A gyermekkönyvtár minden évben nagy érdeklődés mellett rendezi meg ingyenes nyári játszóház sorozatát, ahol különböző kézműves-technikák elsajátítására van lehetőség. A 2019-es nyári játszóháznak közel 400, a 2020-asnak több, mint 300 résztvevője volt. Emellett a városi nyári napközi tábor lakóinak minden évben olvasásnépszerűsítő és kézműves foglalkozásokat tartanak a gyermekkönyvtárosok.

A gyermekkönyvtár saját Facebook-oldalon keresztül kommunikál az online térben az érdeklődőkkel, a rendezvényeken készített fotók a könyvtár galériájában tekinthetők meg. Tengerics Éva emellett „Olvastad már?” címmel könyvajánló blogot is vezet, ahol a legfrissebb gyermekirodalmi megjelenésekből válogat és ajánl egy-egy kötetet. 2019 őszén indították el a közvetlen munkatársával, Hagymásiné Lazanyecz Anikóval közösen új, saját fejlesztésű olvasásnépszerűsítő programjukat, melynek címe: Olvasháza. Az alsósoktól 4, a felsősöktől 6 könyv elolvasását és a hozzájuk tartozó feladatlap megoldását várják.

Éva nem csak a legkisebbek között érzi jól magát. 2018 óta segíti a könyvtárban 2014-ben megalakult LélekVitamin Klub vezetését. A csoport minden hónap harmadik szerdáján találkozik a zenei könyvtárban. A klub célja, hogy az ötven feletti korosztály számára közösséget építsünk. A kortárs csoport nyíltabban és őszintébben beszéli meg a problémáit, olykor segítőként vannak jelen a közösség tagjai. A klub tagjai a könyvtári találkozások mellett jártak már közösen Budapesten, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban, Gyulán, a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban és az Almásy-kastélyban, illetve Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában, az Országos Széchényi Könyvtárban és a lökösházi Bréda kastélyban is.

A járványhelyzet idején Éva a Facebook segítségével tartotta a kapcsolatot a klub tagjaival. Emellett a pandémia idején többek között gyakorló feladatokkal, online kvízekkel segítette a digitális oktatást, elkészítette és bővítette az Olvasháza olvasásnépszerűsítő játék olvasásra ajánlott könyveinek katalógusát, részt vett a könyvtár podcastjában, adventi ünnepváró és mesefelolvasós videókat készített, közreműködött az orosházi óvodákkal közös Mesekosár projekt elindításában, napi ügyeletet vállalt a KönyvtárPonton és amikor kellett, önkéntesként segített a környezetében élőkön.

A gyermekkönyvtár komoly szakmai elismerést kapott 2019-ben: a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Gyermekkönyvtáros Szekciójának október 21-i szakmai napján a miskolci megyei könyvtárban a Justh Zsigmond Városi Könyvtár gyermekkönyvtárosai vehették át a legszínvonalasabb, legkreatívabb gyermekkönyvtárnak járó VándorBagoly díjat. Gyermekkönyvtáros kollégáink (Éva mellett évtizedeken keresztül Kiss Márta, majd az utóbbi években Hagymásiné Lazanyecz Anikó) évek óta magas színvonalon, óriási lelkesedéssel végezték, végzik munkájukat, újabb és újabb kreatív ötletek megvalósításával teszik még vonzóbbá a gyermekkönyvtárat, még vonzóbbá az olvasást. Tengerics Éva az a biztos pont, aki folyamatosan, lassan harminc éve dolgozik a könyvtárért, az olvasás megszerettetéséért. Kedvessége, nyitottsága révén a gyermekkönyvtárat olyan hellyé varázsolta, ahová szívesen járnak vissza a gyerekek. Odaadó, lelkes hozzáállása, innovatív, kezdeményező munkája, segítőkészsége országosan is ismert és elismert.

Az Orosháza Közszolgálatáért Díjhoz szívből gratulálunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük