Tíz éves a Könyvtárosháza

De jó neked, hogy könyvtáros vagy! Egész nap csak olvasgathatsz … Azt hiszem, ez a mondat fordul meg a legtöbb ember fejében, amikor megtudják, mi a hivatásunk. Szép, régi sztereotípia. Talán sikerül bemutatnunk, hogy a mi hétköznapjaink bizony színesek, mozgalmasak és olvasni nem csak otthon szoktunk.

Napra pontosan tíz évvel ezelőtt, 2006. szeptember 7-én a fenti sorokkal indult el blogunk, a Könyvtárosháza. Ha úgy nézzük, mindössze tíz évről van szó, ugyanakkor éppen a posztokon keresztül lehet látni, mennyi minden történt, változott ez alatt a tíz év alatt. Hogy csak a legfontosabbat említsem: költöztünk. A blog is a freeblog.hu-ról saját szerverre, meg a könyvtár is a Dózsa György utcáról a Kossuth Lajos utcára. Mindeközben eltűnt, megszűnt és semmivé vált egy csomó olyan oldal, amire a bejegyzésekben annak idején bőszen hivatkoztunk (pl. a már említett freeblog, amit egy csomó, számunkra kedves blogger használt; vagy a klog.hu, ami minket is nagyon sok inspirációval ellátott; az iwiw, a különböző képtárak és a többi). Viszont születtek is újdonságok, amik mindennapjaink részévé váltak a könyvtárban is (Facebook, és más csodás közösségi oldalak).

Mi könyvtárosok is változtunk természetesen: szemmel láthatóan szebbek, ifjabbak és okosabbak lettünk… Oké, lehet, hogy ez így kicsit túlzás, de a bejegyzések kezdeti döcögős stílusa szépen vált egyre vállalhatóbbá így tíz év távlatából nézve. És leszámoltunk a szmájlikkal is, évek óta nem tettünk a szövegbe, legfeljebb néha, véletlenül. :) Közben a blog átesett néhány ráncfelvarráson (a tíz évhez képest nem is olyan sok volt, a legelső verzióról tudunk is mutatni egy képernyőképet lent) és a funkciója is változott: volt, amikor a Veszíts el egy könyvet!-nek rendeltük alá, máskor az Orosházi múltidézőnek, az utóbbi években pedig – a legutóbbi jelentős arculatváltást követően – gyakorlatilag a honlapunkká vált a blog.

Egy biztos: a könyvtárunk utolsó tíz éve nem is lehetne részletesebben dokumentálva. Jó volt, szép volt, és korántsem volt még elég.

Hálásak vagyunk, hogy olvastok minket.

Hálásak vagyunk, hogy olvastok.

Ilyen volt a legelső sablonunk

szeptember 7, 2016

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük