Tizenöt

Fúú de jaj. Olvasgattam a blogot, aztán visszanéztem, ellenőriztem, számoltam, utánaszámoltam, újraszámoltam, de csak annyi: 2007-ben tizenöt (15) könyvet sikerült kiolvasnom. Könyvtárosként ez bizony ajjaj. Akkor is kevés, ha az a tizenöt legalább jól sikerült tizenöt volt (kivéve persze ezt, meg talán ezt). És akkor is kevés, ha úgy tűnik, más se nagyon olvashat többet. Mondjuk egy friss felmérés eredményei szerint mi magyarok még egész jól állunk a nemzetközi rangsorban.

„Könyvolvasásra globálisan a válaszadók 37 százaléka adja a fejét hetente. E téren, ha hajszálnyival is, de jobb eredményt mondhat magáénak a kelet- és közép-európai (38 százalék), mint a nyugat-európai régió (37 százalék). Legnagyobb arányban a svédek (46 százalék), a britek (44 százalék), az oroszok (42 százalék) és mi, magyarok (41 százalék) olvasunk legalább hetente egy alkalommal könyvet.”

Szóval könyvtárosként nagyon kevés ez a tizenöt. Mert ezerszer leírtuk már, hogy mennyit változott a szakmánk akár csak az elmúlt tíz évben is, azt viszont ritkábban hangoztatjuk, hogy mennyit nem. Márpedig – szerintem – lehetett valaki könyvtáros az átkos ötvenes években éppúgy, mint az ezredfordulón, viselhetett SZTK-keretes szemüveget, vagy piercinget, rózsaszín kardigánt vagy Kurt Cobain-pólót, egy valamiben hasonítaniuk kellett: szerettek olvasni. Mi több, olvastak is.

Mostanában több blogbejegyzés és hozzászólás foglalkozott a könyvtároskép változásáról. Nagyon jók. Ha valakit például érdekelne, hogy mi a frászt csinál manapság egy könyvtáros, annak a választ Ádám találta meg a YouTube-on. Mondjuk ilyeneket. Valahol még passzol is a kisfilmhez Sanyi bejegyzése, melyben a könyvtárosokról kialakult kép megváltoztatását sürgeti. A címmel persze provokál. :)

Mindehhez az én kiegészítésem igényem: a könyvtáros olvasson sokat (többet, mint tizenöt kötet/év :) ). Legyen kedvenc szerzője, kedvenc regénye, ha a használó igényli, tudjon véleményt formálni a könyvekről, merjen tanácsot adni, hogy mit érdemes kölcsönözni. Pont, mint mondjuk ötven éve.

A bejegyzés apropóján új szavazást is tettem oldalra (exploreresek lent találják). Tessék nyilatkozni, ki mennyit olvas. Várjuk a minket rss-feederen keresztül olvasók klikkelését is. ;)

január 16, 2008

  • Nekem kb. 40 az éves adagom, ennek ellenére mindig csak azt látom, hogy még ennyi minden van, amit szeretnék elolvasni…
    Nagyon szertnék könyvtáros lenni, de a párom mindig azzal szekál, hogy úgyis minden könyvet úgy adnék ki mintha a fogamat húznák, mert ha kikölcsönzik, akkor én nem tudok belenézni :)
    A könyvtárosokkal kapcsolatban: általában segítőkészek, de a Fővárosi Szabó Ervin Köyvtár „legénységének” egy részét kivéve valóban erősítik az öreg, nem sportoló, nem vonzó megjelenéssel kapcsolatos sztereotípiát.

  • Nekem is van egy folyamatosan bővülő listám elolvasandó könyvekről, ami folyton csak nő. Hú, az a 40 nagyon szép szám!
    Egyébként szívesen látunk Orosházán, hátha mi is javítunk kicsit a könyvtárosképeden.

  • Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük