Verasztó Antal: Pusztai találkozások

A kardoskúti puszta, a hajdani tanyavilág a helyszíne és központi témája Verasztó Antal legújabb könyvének, a napokban megjelent Pusztai találkozásoknak. Korábban már publikált, és frissen készült írások tudatos összegyűjtése a kötet, mely mögött mélységes mély fájdalom húzódik.

Idén februárban váratlanul meghalt a kiváló tehetségű író, költő, helytörténész, Verrasztó Gábor (Gáborral tavaly ilyenkor még a saját könyvbemutatóján beszélgettünk a könyvtárban). Édesapja Gábor halálát követően határozta el, hogy egy könyvvel fog emléket állítani szeretett fiának.

A kötet azt adja, amit várunk. Pusztai találkozásokat Verasztó Antal utánozhatatlan, jellegzetes stílusában. Olyan leírásokkal, ami mindent visszaad, amit egy-egy ilyen pusztai találkozás nyújthat ízek, illatok, paraszti bölcsességek és magányos hallgatások tekintetében egyaránt. A kardoskútiak, pusztaközpontiak számára alapmű született. Olyan könyv, ami segít megőrizni valamit a múltunkból. Mindenki más számára pedig egy bár rövid, de jelentős olvasmányélmény. És hogy mit jelent mindez Verasztó Antal számára:

“Már nincs mellettem és nincs közöttünk az, aki egész életében azért gyűjtötte a titkokat, hogy írásaiban hátrahagyja nekünk. Emlékére írom-e sorokat. Hiányában élem tovább, ami időmből még hátravan. Utolsó útjának elfogadásában még az elején tartok. A temető hallgatag fáin már új rügyek duzzadnak, de számomra, továbbra is kérdés marad; eljuthatok-e a csendes belső megnyugvásig.”

A kötet a könyvtárból is kikölcsönözhető.

szeptember 11, 2022

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük