21. századi tábortüzes muzsika – döntően country stílusban

Első alkalommal ad koncertet a Justh Zsigmond Városi Könyvtárban a kiváló helyi erőkből álló nem is oly régen alakult új formáció, a KLuBB zenekar. Akik valamelyest figyelemmel kísérik Orosháza zenei életét, azok számára nem biztos, hogy ismeretlen a csapat, hiszen többek között már az Amadeus Kávéház előtt is lehetett hallani muzsikájukat néhányszor. Ezzel együtt egyfajta bemutatkozásképpen is és a február 24-ei könyvtári koncert beharangozásaként is készítettünk egy interjút az együttes vezetőjével Fehér Bélával.

Törköly József: – Emlékeim szerint a sajtóban még nem jelent meg rólatok bemutatkozó, részletes írás. S bár egyre többen megismernek benneteket, a zenekar születésének körülményeiről – biztosra veszem – kevesen tudnak. Hogyan is alakult meg a KluBB együttes?

Fehér Béla: – Magam már régóta szerettem volna egy olyan kisebb, csendesebb, leginkább a country muzsikát preferáló zenekart létrehozni, mely a régi tábortüzes zenélések sajátos hangulatát idézi természetesen korunk körülményei között. De a tervek tervek maradtak. Eközben úgy két éve megkeresett Makai Bálint barátom, volna-e kedvem vele egy új party zenekart alapítani? Erre nemet mondtam, viszont felajánlottam, ha neki van kedve a mi elképzeléseink megvalósításában részt venni, szívesen látjuk. Erre Bálint igent mondott, s ezzel gyakorlatilag a basszusgitáros kérdése megoldódott.

T. J. – A zenekar további két tagja Trippe Krisztina és Hetényi László. Ők hogyan kerültek be a csapatba?

F. B. – Laci esete egyszerűbb, ő már a formálódó tervek dédelgetésénél is ott volt, együtt próbálgattunk számokat. Krisztát régóta ismerem, valamikor együtt énekeltünk a Madrigál kórusban. Most úgy jöttünk ismét össze, hogy Kovács Zoli billentyűs készített egy videót az „Úton vagyok” című számra, s a dal eléneklésére Krisztit kérte meg. Mi feljátszottuk a zenét, Kriszti felénekelte a dalt és elkészült a videó. Aztán ahogy ezt egyre többször megnéztem, egyre jobban megtetszett Kriszti énekhangja és stílusa. Valahogy így került ő is a csapatba.

klubb-amadeus-elott

A KLuBB zenekar az Amadeus Kávéház előtt

T. J. – Te gitározol és énekelsz, Kriszta szintén énekel, Laci gitározik, Bálinté a basszus… ki dobol?

F. B. – Egyelőre senki. Megalakulásunk óta dobgéppel játszunk, ám erősen gondolkodunk egy olyan dobosban, aki egyik nagy példaképünk a már 80-as éveiben járó és még ma is rengeteget koncertező Willie Nelson zenekarának ütőséhez hasonló stílusú dobjátékot hozhatna. Szolid, csendes, seprűs, kávás játékot. Reméljük, előbb-utóbb megtaláljuk a megfelelő muzsikust!
Egyébiránt az általam programozott dobgépnek sok-sok előnye is van, kezdve a méretétől egészen a hangerőszabályzó potméterig.

T. J. – Sajátos a zenei világotok és az a cél is, amiért muzsikáltok.

F. B. – Ahogyan az elején említettem, mi inkább egy csendes, alapvetően country zenét játszó zenekar vagyunk. Azt szeretjük, ha közel lehetünk a közönséghez, ha nem választ el bennünket például színpad. Ennek megfelelően a zenénk is könnyed, fülbemászó. Viszont mi egyrészt próbálunk nem elcsépelt slágereket játszani, másrészt nagyon figyelünk arra, hogy az általunk játszott feldolgozásokat mindig igényesen adjuk elő. Saját számaink nincsenek, a feldolgozások külföldi és magyar előadóktól származnak a rocktörténet távolabbi és közelebbi múltjából. Repertoáron van többek között Bojtorján, Zorán, LGT, Rúzsa Magdi, HoneyBeast, Margaret Island, hogy csak néhány nevet említsünk.

T. J. – Még nem érintettük az együttes nevét. Honnan jön a KLuBB név ebben az írásmódban?

F. B. – Nagyon egyszerű, ez egy mozaikszó, a zenekari tagok keresztnevének kezdőbetűiből áll, úgymint K, Kriszta, L László, B Bálint, B Béla, a kis u betű pedig az „ubul nevű” dobgépünk nevének kezdőbetűje.

T. J. – Mire számíthat tőletek a könyvtárba ellátogató közönség?

F. B. – Terveink szerint az eddigi repertoárt kiegészítjük egy-két új számmal, reméljük a próbákon sikerül ezeket előadásra alkalmas formára hoznunk. Hogy melyek ezek a számok, azt nem szeretném elárulni, legyen meglepetés.

T. J. – Köszönjük az interjút! Találkozunk tehát február 24-én pénteken 18 órakor a könyvtárban!