A könyvtári munka

Évek óta folyamatosan tart nálunk a leselejtezett könyveink kiárusítása, szemtelenül alacsony árakkal. Érdemes vissza-visszatérni, mert a könyvek egyre-másra cserélődnek, és nem egy kincsre akadtam már így én magam is. Ma például emelet és földszint között félúton járva megakadt a szemem két régi nagy piros könyvön. Ámulva lapozgattam, több mint száz évesek voltak: egy csillagászattal foglalkozó nagy munka két kötete 1904-ből. Rendszerint lecsapok az ilyen régi értékekre, ezt a két könyvet azonban restaurálni kellene, mert most bizony még (már) meglátszik rajtuk az idő vasfoga. Gyűjtők, csillagászok, hahó! Ezt a két könyvet hamar elviszi valaki, fussatok, mint Forrest!

nagy könyvAzért én is találtam magamnak valamit, ha már ott voltam. Sallai István: A könyvtári munka, 1954. Azt nem ígérem, hogy ezentúl ebből nyerem az innovatív ötleteimet, de kultúrtörténeti csemegének megteszi, ráadásul ez tökéletes állapotban van (sokkal jobb állapotban, mint a képen látható példány az antikvárium.hu oldalról).
Máskülönben remélem, ez nem szimbolikus jelentőségű. Gondolok itt ilyenre, hogy megsárgult lapok, elavult tartalom, de egyben van, és bízik a csodában = a könyvtári munka.

augusztus 31, 2007

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük