A tetovált lány

A mozikban épp most van a preimerje David Fincher A tetovált lány-ának, ami Stieg Larsson világsikerű regényének (egyébként már második, ezúttal amerikai) filmadaptációja. Szóval épp itt az ideje, hogy beszéljünk egy kicsit a könyvről, amiről nem árt rögvest megjegyezni: ez az első olyan regény, melynek e-könyv változatából több, mint egymillió példányt adott el az Amazon.

A tetovált lány műfaját tekintve krimi, sőt, egyike azon regényeknek, melyek meghonosították nálunk a „skandináv krimi” fogalmát. A főhős Mikael Blomkvist, a macsó (bár Daniel Craig-et elnézve inkább mackó) oknyomozó gazdasági újságíró, aki épp karrierje mélypontján van. Ekkor kap egy bizarr ajánlatot a gazdasági körökben egyébként is jól ismert idős milliárdostól: fejtse meg annak a több mint negyven éves gyilkosságnak a rejtélyét, amely a fél életét megkeserítette. A motiváció nem kicsi: akár sikerrel jár, akár nem, Blomkvist egy év múlva pazar fizetségben részesül, ráadásul olyan információkat kaphat az öregtől, melyekkel végre sarokba szoríthatja az embert, aki miatt elveszítette újságírói hitelét. Így aztán vonatra száll, hogy egy zord, hideg, sötét svéd kisvárosban megismerje a legfurább/leggátlástalanabb/leggusztustalanabb/legostobább tagokból összeálló Vanger-klánt, akik között ott lapul a gyilkos is.

A regény több szálon fut, hiszen eddig nem szóltunk például a tetovált lányról, Lisbeth Salanderről. Deviáns, antiszoc (és az sem mindegy, hogy miért ilyen), ugyanakkor briliáns eszű lány, akit épp azzal bíznak meg a regény elején, hogy „világítsa át” Blomkvistot. A szálak persze hamar összefutnak, de meglepetésekben így sem lesz hiány. Újabb és újabb, egyre szörnyűbb titkokra derül fény, és miközben többször egyenesen meglepő, hogy milyen szenvtelenül képes írni a könyvben meglehetősen gyakran előforduló borzalmakról, Larssonról azért azt is megállapíthatjuk, feszültségkeltésben mesteri, amit művel. Illetve művelt, hiszen halála épp oly rejtélyes, mint a regény, csak az már egy másik, kétségtelenül szomorúbb történet.

A regény a Millennium trilógia első része, könyvtárunkból is kikölcsönözhető.

szólj hozzá: A tetovált lány – trailer #2

  • Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük