Aradi út II.

A megyei könyvtári feladatokat is ellátó aradi bibliotékának 5 fiókkönyvtára van, a beiratkozás természetesen mindenhová érvényes. 68 község és 9 város tartozik a könyvtárhoz, hogy melyik könyvtárba milyen könyv kerül, az úgy derül ki még a kívülálló számára is, hogy rátekint egy teljes falat kitöltő könyvespolcra. A polcon minden településnek van egy névvel felcimkézett fiókja, ahol átmenetileg tárolják a könyveket.

Meglehet, nem éppen ide kellene írnom, de itt jutott eszembe a nyitva tartás: hétköznap 9-től 5-ig, szombaton 9-től 1-ig.

Voltunk a gyerekkönyvtárban is, ahol megismerkedtünk a „karácsonyi pizsamanap” fogalmával, amiből nálam annyi ragadt meg, hogy karácsonykor pizsamában szaladgálnak a gyerekek, de nem is ez a lényeg, hanem hogy láthatóan kitüntetett szerepe van a srácoknak, foglalkoznak velük, és mindez ugye nem hátrány egy gyerekkönyvtár esetében. Az olvasóterem baromi kicsi, különösebb érdekességről itt nem tudok beszámolni, az éber könyvtáros-tudósító ehelyütt azt találta feljegyzésre érdemesnek csupán, hogy a „fénymásoló itt is rossz”.

A könyvtár 100 folyóiratot fizet elő, köztük a már említett 4 helyi napilapot is. A nyelvi eloszlásról itt nincsenek pontos adataim, de azt elmondták, hogy a könyvek 8%-a magyar nyelvű.

Négy számítógépet használhat a beiratkozott olvasó, egy nap maximum két órát, mindezért azonban külön már nem kell fizetni. A könyvtárosok csak egy dolog miatt „harapnak”: tilos a chat. „Könyvtárosokat” írtam, holott akik ezen a részlegen dolgoznak, nem is könyvtárosok, ők informatikusnak vallják magukat. Helyes emberek ők is, bár azt azért elmondták, hogy nem szoktak segíteni a neten keresgélni, ezt minden olvasó úgy oldja meg, ahogy tudja.

Amire az aradi könyvtár különösen büszke lehet, az a „Nemzeti örökség részleg”-ük. A részleg 1982-ben alakult, és 22 ősnyomtatvány (azaz 1500 előtt kiadott), valamint 60 1800-ig nyomtatott könyv is a gyűjteményben található. A főként egyházi témájú könyvek mellett 620 kézirat is a részleg állományát gazdagítja. Hogy illusztráljuk kicsit vendéglátóink kedvességét, megemlíthetem azt a kis kiállítást, amit a mi kedvünkért állítottak össze: eredeti Pázmány Péter könyvet és Csiky Gergely kéziratot is a kezünkbe vehettünk.

A könyvek feldolgozásával kapcsolatosan mindenképp érdekesség lehet, hogy a TinLibet használják az aradi kollégák, és persze ők is sűrűn lapozgatják az ETO táblázatot. Évi 8000 kötet vásárlására van lehetőségük, és idén eddig 5000-nél tartanak, a beszerzéssel egyébiránt 2 személy foglalkozik. A könyvtár éves költségvetése 300.000 euro.

A látogatásunk során egyébként a könyvtár két magyar anyanyelvű munkatársa, Takács-Máthé Mónika és Szünder Gábor volt az idegenvezetőnk. Köszönjük!!!A hazaindulás előtt tettünk még egy sétát Arad belvárosában, megnéztünk egy-két nevezetességet, belekóstoltunk kicsit az ottani hétköznapokba, és fáztunk egy csomót. A városról általánosságban elmondható, hogy szép, sok-sok szép épülettel (és a piacon még nem is voltunk :)))

november 7, 2006

  • ˇláthatóan kitüntetett szerepe van a srácoknak, foglalkoznak velükˇ – ez a mondat megragadta a figyelmemet. Ezzel azt hiszem, a mi kis városunk gyermekkönyvtárában sincs semmi hiba. Üdvözlet a gyermekkönyvtárosoknak, akik szívüket-lelküket kiteszik a mi kis lurkóinkért. Köszönet a kedd délutánért!Gondolom, ezt mind a 130 gyermek nevében mondhatom, akik fantasztikusan jól érezték magukat velünk együtt…

  • Az üdvözletet átadtuk, és természetesen én sem azért emeltem ki Aradról ezt, mert nálunk rosszabb lenne a helyzet. Egyébként van egy halvány ígéretünk is, hogy Mártiék írnak egy élménybeszámolót a rendezvényről ide, és akkor felteszünk néhány képet is.

  • Kedves Ibolya!
    Jól estek a dícsérő szavak, köszönjük :)
    Reméljük, a gyerekek is érzik, hogy értük vagyunk és dolgozunk…
    a gyermekkönyvtárosok

  • Kedves Csaba!

    Mi tudjuk, hogy nem azért irtad…
    „Pizsibulit” még nem szerveztünk ( :) ami késik, nem múlik :) de igérjük, meghívunk, ha lesz !
    M.É.

  • Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük