Kazinczy-verseny: Kiss Luca és Tóth Anikó az élen

klikk ideKét korcsoportban, összesen 16 tanuló nevezett idén a város és a kistérség általános iskoláiból a Kazinczy Ferencről elnevezett Szép Magyar Beszéd verseny városi, körzeti fordulójára. A február 5-én megrendezett szépkiejtési verseny helyszíne ezúttal is az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár volt. A Vetésiné Petrányi Erzsébet, Lukovicsné Ramasz Edit és Buchalter Ibolya alkotta zsűri előtt a gyerekek először a kötelező, majd a szabadon választott szövegeket olvasták fel. Az 5-6. évfolyamosok számára a kötelező szövegrész idén Wass Albert: A Vág völgye című munkája, míg a 7-8. osztályosoknak Szakonyi Károly: Vallomás című írása volt. A zsűri elnöke, Vetésiné Petrányi Erzsébet értékelőjében elmondta: az 5-6. évfolyamosoknál a szöveg nem volt nehéz, azonban az értelmezés többek esetében gondot jelentett. A szabadon választott szövegek ugyanakkor nagyon jól illettek a versenyzőkhöz, ami a felkészítő tanárok munkáját is dicséri. A nagyobb korosztály esetében is a szép és jól eltalált szabadon választott szövegeket emelte ki a zsűri elnöke, aki hozzátette: csakúgy, mint a kisebbeknél, itt is kevésnek bizonyult a felkészülésre szánt három perc a kötelező szöveg olvasásakor, így ott sok hiba becsúszott.

A zsűri értékelése alapján az 5-6. osztályosoknál Kiss Luca bizonyult a legjobbnak (a szabadon választott szövege Nagy Lajos Képtelen természetrajz című művéből A Kutya), a 7-8. évfolyamosoknál pedig Tóth Anikó (szabadon választott szövege részlet Szabó Magda Álarcosbál című regényéből).

Eredmények. 5-6. osztályos kategória: 1. Kiss Luca (Táncsics Mihály Gimnázium és Szakközépiskola, Orosháza), felkészítő tanár: Veres Ildikó. 2. Szabó Roland (OVÁI és PSZI Czina Sándor Tagintézmény, Orosháza), felkészítő tanár: Kiss Valéria. 3. Kunerth László (OVÁI és PSZI Eötvös József Tagintézmény, Orosháza), felkészítő tanár: Fésűné Bálint Gizella.

7-8. osztály: 1. Tóth Anikó (OVÁI és PSZI József Attila Székhelyintézmény, Orosháza), felkészítő tanár: Verasztóné Kiss Gabriella. 2. Vandlik Csenge (OVÁI és PSZI Czina Sándor Tagintézmény, Orosháza) felkészítő tanár: Jósné Kiss Erzsébet. 3. Horváth Dorina (OVÁI és PSZI Eötvös József Tagintézmény, Orosháza), felkészítő tanár: Fésűné Bálint Gizella.

A versenyen készült fotók a http://picasaweb.google.hu/justhvk/ címen tekinthetők meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük