Kivándorlás – akkor és most

borítóHa valakinek program kell, hát tessék. Újabb könyvbemutató, egy olyan könyvé, ami bár százéves események okait boncolgatja, közben kicsit a jelenünkre is utal, mert mintha a történelem most is önmagát ismételné. A kivándorlásról van szó. És az ígéret földjéről.

A könyvet elolvasva egy csomó új dolgot tanultam. Például én azt hittem, hogy az amerikai magyarok megjelölés nagyjából egyenlő az 56-ban emigrált hazánkfiaival, holott dehogy: csak 1905 és 1907 között több mint félmillió magyar (!) vándorolt ki Amerikába. A részben Erostyák Zoli által írt, részben Erostyák Zoli által szerkesztett könyv a körülményeket kutatja korabeli újságcikkeket felidézve. Miért fogtak ilyen hihetetlenül sokan vándorbotot bő száz évvel ezelőtt? Mi volt a baj az országunkkal? Kik döntöttek úgy, hogy belevágnak az ismeretlenbe? A végleges letelepedés reményében szálltak hajóra, vagy hittek benne, hogy egy szép nap gazdagon térhetnek haza? És aztán végleg letelepedtek a tengerentúl, vagy egy szép napon hazatértek? Tragédia volt az országunknak a tömeges kivándorlás, vagy volt belőle hasznunk is? És nekik hogyan sikerült beilleszkedniük az új világba?

És még egy sor kérdés, melyre választ ad a könyv, és melyre választ adhat majd Erostyák Zoltán is a csütörtök délutáni könyvbemutatón. Aki még nem költözött el, szeretettel várjuk. :D

A Szántó Kovács János Területi Múzeum és a Justh Zsigmond Városi Könyvtár szeretettel meghívja Önt a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett programjára,

Erostyák Zoltán: Messze van Amerika… mítosz és valóság

Emigránstörténetek az orosházi sajtóban

című könyvének bemutatójára. A könyv szerzőjével Buzai Csaba könyvtáros beszélget.

A rendezvény helye és ideje: Justh Zsigmond Városi Könyvtár Orosháza, Kossuth L. u. 1. I. emelet (a Petőfi Művelődési Központ épülete), 2008. január 31. (csütörtök), 17 óra.

És hogy a fíling meglegyen: kivándorlók érkezése Ellis Island-re 1906-ban. Korabeli videó.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=s8bPDdNRoxc[/youtube]

 

  • Visszajelzés: Turulcsirip - justhvk
  • Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük