Kon-Tiki a Rock klubban

Első koncertjét adja szombaton este a ’60-as évek instrumentális gitármuzsikáját játszó helyi csapat a Rock klubban. Ebből az alkalomból készítettünk interjút Fehér Béla zenekarvezetővel.

– Az utóbbi évtizedekben jelentős változások történtek a könnyűzenében, a korábbi stílusok mellé újak sorakoztak fel, egészen sokszínű a paletta. Az 1960-as évek instrumentális gitárzenéivel korban visszafelé lép a Kon-Tiki. Milyen célja volt a zenekarnak, amikor megalakultatok?

 – Valójában egyszerű történetről van szó. Tóth Pista barátomnak és jómagamnak ezek a zenék a fiatalságunkat jelentik, s mivel ma is a kedvenceink, arra gondoltunk, játszhatnánk is őket. Így 2010 december végén, alakítottunk egy olyan zenekart, mely az említett korszak nagy gitárzenekarainak slágereit játssza. A repertoár nagy részét a leghíresebb csapat a Shadows dalai alkotják, emellett azonban választottunk a Ventures és a Spotnicks együttesektől is kompozíciókat.

– Mit jelent a zenekar neve?

 – Thor Heyerdahl norvég tudós épített egy balsafa tutajt, mellyel átszelte a Csendes-óceánt s ennek a tutajnak a neve volt Kon-Tiki. A professzor azt kívánta bizonyítani, hogy a történelem előtti időkben „primitív” eszközökkel is lehetséges volt átkelni a Csendes-óceánon Dél-Amerikából Polinéziába. A téma megihlette a Shadowst, akik írtak ezzel a címmel egy számot is. Mi ennek tiszteletére választottuk a Kon-Tiki nevet.

 – Hogyan állt össze a zenekar?

– A két gitáros, Pistivel és velem már adva volt. Kellett találnunk egy billentyűst, egy basszusgitárost és egy dobost. Nem volt olyan egyszerű, több megkeresés után végül az alábbi összeállítású együttes vágott neki a próbáknak: Tóth István, gitár, Fehér Béla, gitár, Kovács Zoltán, billentyűs hangszerek, Csizmadia Sándor, basszusgitár, Berta Péter, dob. Az idők során egy személycsere történt, Berta Petit Szőke Szabolcs váltotta a doboknál.

– Milyen fogadtatása volt az együttesnek?

– Bár időben korábbi korszak muzsikájáról van szó, a városban és tágabb földrajzi régióban is megvan az a közönség, mely szereti ezt a fajta zenét. Kialakult egy 35-40 fős törzsközönségünk, akik sok-sok koncertünkre elkísérnek bennünket.

– Apropó fellépések. Milyen lehetőségeitek vannak e téren?

– Ma egy hobbi szinten zenélő csapatnak utána kell mennie a lehetőségeknek. Így volt ez velünk is. Mutattuk magunkat, kerestük az alkalmakat, s ennek eredményei is lettek. A legelső koncertünk ugyan nem volt túl szerencsés, hiszen egy esős május 1-jén volt, ám a következő 2011 nyarán, az Orosháza Fesztiválon igen-igen pozitív visszajelzéseket kapott. Azóta játszottunk vidéken Szanazugban a RockSzanazugon, Szegeden a Gitárhősök Éjszakáján, itthon a Vízió együttes 30 éves születésnapi koncertjén. Múlt év decemberében a Petőfi Művelődési Központ Bubik termében önálló koncertet is adtunk, sőt az új főtéren az üveg körtefa „árnyékában” is szóltak a hangszerek. Közben klubkoncerteken, nyilvános próbákon találkozhatott velünk a közönség.

– Az említett együttesek mellett játszotok pl. Jean-Michel Jarre-tól is. Mekkora kihívás megtanulni ezeket a konkrét dallamokat alkalmazó, kimunkált, profi zenéket?

– Megtanulni nem nehéz, inkább az jelent kihívást, hogy fellépésen vissza tudjuk adni azt az egyéni hangzást és egyedi hatást, mely ezeknek a remek zenéknek alapból a sajátjuk. Petőfit hozhatnám példának. Nagy költőnk egy versét akár egy óvodás is szavalhatja szépen, de mégiscsak más, ha teszem azt, Latinovits Zoltán előadásában hallja az ember. Fel kellett nőnünk a feladathoz, hogy olyan produkciót tudjunk nyújtani, amely megközelíti az eredeti profizmusát, karizmáját.

 – Mindehhez mennyit kell próbálnotok?

 – Heti egy alkalommal jövünk össze, s legalább három órát játszunk. Emellett sokszor otthon is előkerül a hangszer. Egyébként a repertoárunk jelen pillanatban 2,5-3 órányi zene.

– A Rock klubban léptek fel november 23-án este 7-től. Hogyan jött a koncert ötlete?

– A klub motorjával, Mihály Zolival jó barátságban vagyunk s már hónapok óta folyamatosan szóba került, ha találkoztunk: játszani kellene a klubban. Most jött el az ideje.

– További terveitek?

– A Rock klubos fellépést követően december 8-án játszunk majd a Petőfi Művelődési Központ színháztermében 18:30-tól, és igyekszünk meglepetésekkel, új színekkel gazdagítani műsorainkat. Ebből már ízelítőt kaphat a rock klub közönsége is szombaton este.

november 22, 2013

Címkék: ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük