Könyvtár_kettő_pont_nulla

Most, hogy az új helyünkön egymástól jobban elkülönülő részekből áll a könyvtárunk, egy – egyébként előre látható – problémával is szembesülnünk kellett: nem minden esetben tudunk azonnal segíteni olvasóinknak. Merthogy a nap bizonyos szakaszaiban – és szombatonként egész nap – előfordul, hogy minden egységünkben csak egy könyvtáros található, vagy még annyi sem. Ez viszont kevésnek bizonyulhat, ha több olvasó is érkezik egyszerre (ami pedig a legfőbb célunk). A gond elsősorban az olvasótermi és szakirodalmi részt, illetve olykor a zenei könyvtárat is egyszerre felügyelő könyvtáros számára jelent valódi gondot, hiszen ide érkezhetnek a többoldalas irodalomjegyzéket lobogtató, vagy szakdolgozatukhoz anyagot gyűjtő olvasók például. Márpedig egy-egy ilyen kereséssel a könyvtáros hosszabb félórákra is kivonható a forgalomból, ami azt jelenti, hogy addig a többi könyvtárhasználónak maximum annyi támogatást tud nyújtani, hogy megmutatja, kb. melyik polcon találhatóak a keresett könyvek.

A dolgok ilyen irányú alakulását azonban nem kell tudomásul venni. Először is szeretném javasolni: ha már itt vagytok, használjátok bátran az olvasói terminálokat. Az említett részen két számítógépen is ott a katalógusunk, amin gyerekjáték a keresés. Ha elsőre nem megy, nem baj, segít a könyvtáros.

Aztán van ugye ugyanez a katalógusunk online formában is. Itt pontosan láthatod, hogy a keresett könyv megvan-e, ha igen, bent van-e, ha nem, mikor hozzák vissza. Ha van otthon internet-elérésed, sok időt megspórolhatsz magadnak, ha előre tájékozódsz.

De ha nincs kedved egyedül keresgélni, még mindig itt vannak az egyéb online szolgáltatásaink is. Messenger, Skype, Twitter (Turulcsirip), iwiw, egy egyszerű e-mail vagy éppen honlapunkon a Meebo – mind-mind lehetőség, hogy távolról is kapcsolatban maradjunk.

Szóval, ha van egy listád a kötelező és ajánlott irodalomról, vagy egy téma, mely érdekelne, de nincs időd/kedved/hozzáértésed a könyvek megkereséséhez, akkor próbáld meg ezt: küldj egy üzenetet a fentebb felsorolt lehetőségek valamelyikét igénybe véve. Mi megkeressük, amikor van rá időnk, félretesszük neked, és mikor bejössz, már csak azt kell eldöntened, kikölcsönzöd-e az összes kötetet, vagy lesz, amiből csak fénymásolsz.

Így továbbra is találkozunk majd személyesen, továbbra is minden tőlünk telhető segítséget megadunk, csak éppen a fölösleges várakozás idejét tudjuk radikálisan csökkenteni.

Egyébként – ha valaki kérdezné, – nekem ezt jelenti a könyvtári berkekben erősen vitatott kifejezés, az úgynevezett könyvtár 2.0. Kapcsolattartás a megváltozott körülmények között is. Szóval áldás. Békesség.

(Apropó könyvtár 2.0. Szeretnél könyvtáros lenni? És hatvan éve? Propaganda film, 1947-ből, Amerikából. Tx DZoli! :) )

[youtube]http://youtube.com/watch?v=4RGccQFxi3U[/youtube]

  • „A dolgok ilyen irányú alakulását azonban nem kell tudomásul venni.” — Szerintem a gondolatmenetet inkább így tükrözné a mondat: A dolgok ilyen irányú alakulását azonban nem kell feltétlenöl problámaként tudomásul venni. — Ha gondolod. (Megjegyzésem törölhető.)

  • Jogos, de azért nem írom át, ma csúsztatok szombatot. :)
    – Már miért törölném? –

  • Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük