Legyen ön is könyvtáros!

Bejön egy olvasó azzal, hogy Nepálba készül, és kíváncsi, milyen betegségekre kell felkészülnie, miközben egy másik megkérdezi, hogy ki mondta: „Gondolkodom, tehát vagyok” (most tegyük fel, hogy nem tudod, bocs). A számítógépes katalógus a rendelkezésedre áll, miután kikerested a forrást, nincs is más teendő, mint hogy a találatok közül eldöntöd, könyveket, újságokat, vagy kinyomtatott cikkeket nyomsz a kérdező kezébe.

game1.jpgÉlethű, mi? Pedig csak játék, ami a Pittsburgh-i Carnegie Mellon Egyetemi Könyvtár oldalán érhető el. (Egyébként kellemes érzés látni, hogy maga a könyvtár tök hasonló online szolgáltatásokkal várja olvasóit – Meebo, IM, meg persze e-mail, OPAC – mint mi, pár ezer kilométerrel odébb. Mi több, szerintem nekik nincs is webnaplójuk :) ).

Szóval game. Két játékot is kipróbálhatsz, bár kétségtelenül az első (I’ll get it!) a látványosabb. Sorra érkeznek a használók, akiktől először elkéred az olvasójegyet, majd a számítógépes katalógusban rögtön utánanézhetsz a kérdésének. Ha lassú vagy, az olvasó kezd elégedetlenné válni, melynek különböző fázisai vannak (hanggal! gyönyörűen élethű :) ) Az olvasók jönnek-mennek, újabb és újabb kérdések érkeznek, miközben teendőid halmozódnak; a játék készítői még arra is figyeltek, hogy a már nem használt könyveket se hagyhasd az asztalon. Ha jó voltál, a második műszakot már a délutáni csúcsidőben kell teljesítened. Egyébként bennem ez az egész felület kedvenc kvarcjátékomat idézi fel a nyolcvanas évek végéből, csak ott pincérnőként kellett a vendégeket kiszolgálnom. :D

game2.jpgA második játék (Within range) a könyvek helyes sorrendben való visszapakolására bíztatja a használót. Itt bőven elég Kiszel Tündének lenni, na jó, az ábécét azért nem árt ismerni, de akkor már nagyon jó leszel, miközben megismerkedhetsz a Kongresszusi Könyvtár osztályozási rendszerével is.

Sok módját láttam már a könyvtári munka népszerűsítésének, de ez az egyik kedvencem. Valaki magyarosíthatná is, feltéve, hogy ez még nem történt meg.

február 9, 2008

  • Szuper a második játék, a betűrend az nagyon ment, sikerélményem volt, de a szakrend kis gondot okozott :-)

  • mondom, élethű. :) btw nekem az első jobban bejött, igaz, tiszta stressz voltam tőle.

  • Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük