Mit olvas egy kalóz?

Igen érdekes listával jelentkezett a napokban az egyik fájlmegosztó hírportál, a FreakBits (sajnos a közvetlen link nem él, de a hírforrás igen: http://stephenslighthouse.sirsidynix.com). A cikk arra keresi a választ, mely digitális könyveket töltötték le a torrentezők a leggyakrabban 2009-ben.

Íme a top 10:

1. Kamasutra (Káma Szútra)
2. Adobe Photoshop Secrets (Adobe Photoshop titkok)
3. The Complete Idiot’s Guide to Amazing Sex (A „The Complete Idiot’s Guide” ismeretterjesztő sorozat „Csodálatos szex” című része)
4. The Lost Notebooks of Leonardo da Vinci (Leonardo da Vinci elveszett jegyzetei)
5. Solar House – A Guide for the Solar Designer (Napelemes ház – Útmutató napelemes házak tervezéséhez)
6. Before Pornography – Erotic Writing In Early Modern England (A pornó előtt – erotikus írások az újkori Angliában)
7. Twilight – Complete Series (Twilight)
8. How To Get Anyone To Say YES – The Science Of Influence (Hogyan vegyünk rá bárkit, hogy igent mondjon?)
9. Nude Photography – The Art And The Craft (Aktfotózás)
10. Fix It – How To Do All Those Little Repair Jobs Around The Home (Javítsd meg! – barkácsolás a ház körül)

A tízes listát nem kell agyonmagyarázni, dominál a szex, itt is arat a Twilight, és a Da Vinci-kultusz is erős még. Az említett hivatkozásban a cikk szerzője, Stephen Abram feltesz pár vicces kérdést a könyvtárosoknak, amin akár el is lehet gondolkodni. Meg persze lehet rá válaszolni.

  • How many of these books are on your shelves? (Mennyi van ezek közül a polcotokon?) – A Káma Szútrából egy könyv, és egy videokazetta; a Photoshopról két könyv, három példányban (de régi kiadások); szexről, Leonardóról, aktról, barkácsolásról, motivációról úgy általában jó pár könyv, de konkrétan ezek nincsenek;Twilight kettő.
  • If you do have it, has it been stolen? (Ha megvan, ellopták már?) – Nos, a Twilight-ból csak egy könyv forog, arra viszont millió előjegyzés van.
  • Does the hard copy circulate well? (Sokan kölcsönzik?) – A Káma Szútra most is kölcsönzés alatt áll, a Twilight-ra már utaltam… és igen, a többi felsorolt téma is a népszerűbbek közé tartozik.
  • Do you have the eBook to borrow? (Megvan elektronikus formában?) – Persze, és Kindle-t is ajándékozunk mellé… Nem, nincs, mi egy magyarországi könyvtár vagyunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük