Ópusztaszer, szerét ejtve

A tegnapi – múzeummal közösen szervezett, amúgy hagyományosnak nevezhető – szakmai napunk helyszíne Ópusztaszer volt. Szép park, érdekes helyek, Feszty-körkép, hideg idő, jó hangulat – nem ragoznám túl a dolog azon részét, ami nem lenne több közhelyekkel zsúfolt beszámolónál. Mivel most páros év volt (vagy páratlan, félig üres, félig teli) most elsősorban a muzeológus kollégák tehettek szert szakmai tapasztalatokra (nem úgy, mint pl. tavaly Aradon), ám szerencsére Ópusztaszer olyan bivaly nagy, hogy végül nem csak lelkes látogatók lehettünk, hanem értő érdeklődők is.

A skanzenre gondolok most, és ott is leginkább a tanyasi iskolára és a Barackosi olvasókör még megmentett részeire. Mi majd mindannyian Hajdu Géza bácsinál tanultunk az olvasókörökről (apropó, az emlékparkban bóklászva találkoztunk a lányával, Barátné dr. Hajdu Ágnessel is, aki ugyancsak nem szorul bemutatásra a könyvtárosoknak). Szóval Géza bácsi rendesen megfertőzött bennünket az olvasókörök iránti élénk érdeklődéssel, ráadásul Jocó és én még otthon is érezhettük magunkat abban az olvasókörben, lévén hogy Barackos tulajdonképpen annak a Kardoskútnak a része, melyet mindketten szülőfalunknak vallhatunk. Arról nem is beszélve, hogy a frissen megjelent Mert a szívnek teljességéből szól a száj című kötetben éppen a Barackosi olvasókörről jelent meg tanulmányom (erről a könyvről remélem lesz post hamarosan, de most még csak átlapozni volt időm).

Úgyhogy háttérismerettel már rendelkeztünk, de speciel én most láttam először a maga teljes valójában, milyen is lehetett pontosan a kör elrendezése. Az épület természetesen nem ugyanaz, mint ami Barackoson állt, ám annak hű mása, és a berendezési tárgyak egy része is onnan került át Ópusztaszerre. Némi csalódást jelentett, hogy jóval kevesebb ilyen tárgy volt az épületben, mint hittem, mert mint kiderült, jó néhány átkerült a hódmezővásárhelyi múzeumba, és ide már azoknak is csupán a másolatai kerülnek majd vissza, majd valamikor.

(Egyébként meg kell, hogy mondjam: kissé meg vagyok zavarodva, ugyanis Ópusztaszer honlapján Pusztafeketehalmi Olvasóegyletről írnak, holott a mi idegenvezetőnk, Törőcsik István világosan elmondta, hogy ez a Barackosi olvasókör. Mi több, a kardoskúti visszaemlékezők is ezt tartják a Barackosi kör másának, de akkor ez a honlap miről ír?)

Azért természetesen készítettem néhány fotót, ha már akkor nem tudtam ezt megtenni, amikor a tanulmányt írtam. (Huhh, ha már itt tartunk… khm, szóval történt némi malőr is a nap folyamán, ami a nevemhez fűződik: két laza mozdulattal sikerült közel száz, már tárolt fotót törölnöm a gépről. Mentség semmi, nagyon béna voltam, bocsesz, de legalább lett hely újabb száz fotó készítésére :))

Egyébként ez az én szubjektív élménybeszámolóm volt, remélem más is mesél majd itt. Szóval most néhány fénykép következik.

Opusztaszer1

Ez a Feszty-körképnek is helyt adó épület. Bent tilos volt fotózni.

Opusztaszer2

Ez már benti kép, itt éppen egy történelmi kiállítást veszünk szemügyre. A kiállított tárgyakhoz legközelebb idegenvezetőnk, Törőcsik István.

Opusztaszer3

Őt Tiszának hívják, az egyik tanya élő kiállítási anyaga, amúgy meg majdnem megkóstolta Jocót.

Opusztaszer4

Verik a nőt. Főbb szerepekben Petrovszki Mária könyvtáros és Törőcsik István „tanító úr”. A tanyasi iskolában igény esetén teljes 45 percet tanulhatnak a gyerekek múlt századi hangulatban. Nekünk ebből csak a körmös jutott.

Opusztaszer5

A Barackosi olvasókör elölnézetből. Tetszetős.

Opusztaszer6

Az olvasókör nagyterme belülről (bemenni nem volt szabad). Fel nem foghatom, hogy ilyen kis helyen miképp lehetett nagy bálakat és műkedvelő színi előadásokat megtartani.

Opusztaszer7

Állítólag ez a Kossuth-kép tényleg a Barackosi olvasókör falán ékeskedett.

Opusztaszer8

Az olvasókör hátulnézetben.

Opusztaszer9

Lehetett tekézni is. Akkor is és most is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük