Zabhegyező, meg minden

Másodszor olvastam ki a Zabhegyezőt, de nem ez az érdekes, mivel nagyon jó, nem vicc, hanem mert fura, hogy annak idején nem tűnt fel, a könyvet 1951-ben írta Salinger. Ha azt kérded, és akkor mi van, akkor te még nem olvastad. Egyszerűen képtelenség, hogy ilyen halál laza, eszméletlen jó stílusban írhatott valaki több mint ötven éve. Persze lehetne – és legyen is – a stílus dicséretének címzettje a fordító, Gyepes Judit is, az alapkiadás magyar nyelven 1964-ben jelent meg, most komolyan, az is mikor volt már?

Annyira jó és időtálló a nyelvezet, hogy simán elhinné bárki, ez egy mai regény. Vagy inkább egy blog, összerakva könyvvé. Nem véletlen, hogy Holden Caulfield még mindig egyike a legnépszerűbb regényhősöknek, mert bár kiszámíthatatlan és őrült, de messze a legőszintébb fazon az egész világirodalomban.

Azt hiszem, Pop, csajok, satöbbi mellett a Zabhegyező az én másik Nagy könyvem, tízes ez is, naná. Olvasd el, tényleg.

február 24, 2007

  • Ma is vannak begyepes emberek, így régebben is lehettek lazák.Sztem nem kor függő.
    Meg ha akkor nem lettek volna akik elindítják ezt a laza vonalat (avval, hogy maguk is azok), ma is gyepes lenne a világfelfogás.Mármint, nem a semmiből lettünk, ilyen kegyetlenül lazák (és jó fejek).

  • Nem tom, mentség lehet-e a fáradtság, de így utólag kissé erősnek érzem Holden esetében az „őrült” jelzőt, esetleg néha, talán.
    Abban egyetértünk, hogy nagyon kellettek ilyen írók, mint Salinger, Kerouac, vagy később Hunter S. Thompson ahhoz, hogy mára „ilyen kegyetlenül lazák” legyünk. :)

  • Régebben mások jobban bele szól(hat)tak az emberek életébe.
    Ma már egy diktatórikus idegbeteg gimi igazgatónak sincs akkora (negatív) súlya mint régebben lehetett.

  • most olvasom újra és újabb tapasztalatokhoz vezet A zabhegyező, miközben megtapasztalom a tapasztalót ( magamat, mint olvasót)…….mindenképpen az újraolvasás arról győz meg – s itt Borgesnek tökéletesen igaza van – hogy nemcsak olvasni de újraolvasni is kell……..hogy a szöveg fátyla alá nézzünk meg kell nézni mindent több szempontból is….

  • Borgesnek és neked igazatok van, de ha belegondolok, hogy mennyi könyvet szeretnék még elolvasni, és mennyi időm van erre, akkor kicsit luxusnak érzem, hogy egy könyvet újraolvassak.
    Igaz, aztán a kezembe akad egy Hornby-, Vámos- vagy épp Salinger-kötet, és kiolvasom. Újra. :)

  • imádom….először apa adta a kezembe h olvassam el, a kinézete a könyvnek nem igazán győzött meg, és húztam a szám, h milyen könyv lehet.az első mondatnál már tudtam h ez jó lesz, aztán nem bírtam letenni.nekem is el kellett olvasnom még1x, az a rész, amikor azt mondja h olyan érzése van a járdán h sose jut túl a másik oldalra, hát én annál elérzékenyültem..vagyány, de mégis mélyérzésű.egy könyv sem fogott meg annyira, mint ez..köszönöm apukámnak h a kezembe adta! :)

  • Sziasztok!
    Tudnátok ajánlani hasonló típusú könyvet, mint a Zabhegyező? Útkeresés stb.
    Előre is köszi

  • Először is ajánlom Salinger többi regényét, mindet. ;) És muszáj ajánlanom a Betoncsókot is, még ha tudom is, hogy ez nem ugyanaz, mint a Zabhegyező.
    De mind a kettő kötelező.

  • Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük