A fehér holló

Azt mondják ritka, mint a fehér holló!? Most egy ilyen esemény történt városunkban! A kulturális intézmények integrációja talán kisebb port vert fel, mint az iskoláké, de könyvtárunk életét alaposan felforgatta. Úgy tűnik most mi poroltunk, leporoltunk egy szemléletet! Igenis lehet szakmai érvekkel hatni a döntésekre, no nem könnyen, de ez a jelen állás szerint már nem is számít. Most azt is mondhatnám, hogy lobbiztunk, de sokkal jobban tetszik az érveltünk kifejezés. Mindannyian egyet akartunk és ennek érdekében minden szakmai tudásunkat bevetettük és arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy értő fülekre találtunk. Belegondoltunk-e abba, hogy egy döntésünket, állításunkat milyen nehéz megváltoztatni és még nehezebb ezt nyíltan felvállalni!

Tárgyilagosan: a kulturális intézmények integrációját elhalasztotta a fenntartó, ezzel időt hagyva a szakmai szempontok alaposabb átgondolására és a lehetőségek megvizsgálására.

Ez a játék több szereplős volt s csak egyetlen dolog miatt említem meg a saját (apró) szerepem, mert itt-ott hiányolták a szakszervezet jelenlétét. Mi, azaz a KKDSZ (Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete) tagjai (múzeum, könyvtár dolgozói), a tárgyalásokon markánsan képviseltük az intézmények érdekeit, lehet nem túl látványosan, de úgy tűnik eredményesen.

Volt, aki támogatott volt, aki bíztatott volt, aki érvelt volt, aki stratégiát készített voltak, és volt ill. voltak, akik meghallgattak bennünket. Most úgy érzem, valami nagyot sikerült véghez vinni, valamit közösen alakítottunk, s manapság ez ritka …

Ezt csak megköszönni tudom, minden érintettnek!

  • Csak, mert nem voltam ott minden részletnél kérdezem:
    – sok mindent akartunk, mi volt az az egy, amire gondolsz?
    – lehet tudni, hogy a fenntartó konkrétan miért halasztotta el az integrációt?
    – milyen garancia van arra, illetve miért gondolhatjuk biztosan azt, hogy az elhalasztás bármiben is hozzájárul a szakmai szempontok jövőbeni alaposabb átgondolásához?
    – nekem kissé furcsa, hogy egy a fenntartó által még délelőtt képviselt álláspont délutánra homlokegyenest az ellentétébe csap át (nyugodtan javítani, ha tévedek!)

  • Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük