Feleségverseny

Elöljáróban csupán annyit: akinek nincs humorérzéke, az NE olvassa el a könyvet. Sőt, még ezt a blogbejegyzést se.

Nos, akkor ha még itt vagy drága olvasó, foglaljuk össze röviden a legfontosabb tudnivalókat. Írta: Spiró György (igeeen, a gaz Spiró, akinek volt pofája érettségi tétellé válni). Cím: Feleségverseny. A cselekmény helyszíne: a még csonkább Magyarország. Az időpont: a jövőben valamikor.

Az ország épp túl van egy újabb válságon, de végre minden király… pontosabban királyság: Magyarország új államformája Magyar Kommunista Királyság. Van is egy uralkodónk III. József, az egykori villanyszerelő személyében, aki DNS-einek hála kerülhetett a trónra.

De ezzel már rögtön a közepébe is vágtunk a dolgoknak, hiszen a regény a királyságot megelőző  bonyodalmakkal indul. A közállapotok úgy borzalmasak, ahogy vannak. A politikában mindennapos a hazugság és az indulat, a rendőrök között dúl a korrupció, az utcákon tömegesek a rablások és a fizetett tüntetések, tombol a fasizmus, zajlik a cigány polgárháború…, tulajdonképpen semmi különös. Azaz csupán annyi, hogy Spiró (na majd most megkedvelitek ezt a Spirót) egy huszáros vágással elintézi a cigánykérdést: a döntéshozók Békés megyébe toloncolják őket, mind egy szálig, az ott lakókat pedig kitelepítik. Az ötlet olyannyira beválik, hogy Európa más országai is élnek a lehetőséggel, a megye pedig önálló állammá növi ki magát Romanisztán néven.

A többit – mint például hogy mi is az a Feleségverseny – olvasd el.

Ami kicsit fájt, az a regényhősök hülyébbnél hülyébb nevei. Csak példaként említek néhányat: Kolonc, Birs, dr. Pathó Kárpát százados, Zsabó Bébi. Komolyan, ha csak egy nyomorult Kovács Béla is bekerült volna a regénybe, már sokkal szebb lenne az egész.

Amúgy a könyv jó. A regény egy igazán találó szatíra, még ha zavaró is a körülmény, hogy mindez könnyen be is következhet. A szép új világ. Spiró gyönyörűen átgondol mindent a gazdaságtól a közlekedésen át a szórakoztatóiparig, és az eredmény víziónak rémisztő, regénynek viszont nagyon jó. Hogy nem lesz akkora sikere, mint a Fogságnak, az egyértelmű. Talán nem is annyira jó, másrészről meg a politikával mindenkinek teli van a hócipője így is.

Egyébként a könyvtárunkban is van egy példány. És már vissza is vittem.

Feleségverseny / Spiró György. – Bp. : Magvető, 2009. – 337 p.

augusztus 11, 2009

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük