Itt az első önálló album! – Unplugged Arany Mátétól

Jó fél évvel ezelőtt jelent meg könyvtárunk honlapján az az interjúmelyet a Kőbányai Zenei Stúdióban tanulmányokat folytató Arany Mátéval készítettünk. Akkor orosházi koncertje kapcsán kérdeztük. Már annak az írásnak a végén is olvasható volt, tervezi egy önálló album elkészítését. Nos, az anyag elkészült, meghallgatható, ám, hogy még többen megismerhessék, úgy gondoltuk, pár gondolat erejéig ismét megszólaltatjuk Mátét.

Törköly József: – Milyen cél vezérelt, amikor az album elkészítésébe fogtál? Volt-e valamilyen koncepciód?

Arany Máté: – Akik rám néznek, elsőre általában azt gondolják, kemény rocker srác vagyok, amiben van igazság, de nem fedi a teljes valóságot. Ezzel a zenei anyaggal szerettem volna megmutatni az igazi oldalamat. Úgy érzem, nem annyira szerencsés, amikor az emberek a külső alapján esetleg elítélik a másikat. Ugyanakkor az is motivált, hogy kiereszthessem a hangom, illetve, hogy a dalaimmal emlékeztessem az embereket, az élethez szorosan hozzátartozó értékekre, kihívásokra. Szerelemre, szenvedésre, újrakezdésekre, hogy megtaláljuk a saját utunkat. Ezek hozzátartoznak az életünkhöz, ilyen szempontból mindannyian egy cipőben járunk.

T. J. – Konkrétabban miről szólnak a számok, milyen élményvilágot tükröznek?

A. M. – A lemez fő témája a szerelem, de ahogy az előbb mondtam, az élet nehézségeiről is énekelek. Igazság szerint minden dal az életemről szól, amiről énekelek, az mind megtörtént. Ezért volt is bennem némi félelem, amikor elkészültem a dalokkal, mert az jutott eszembe: Jézusom! Komolyan megosztom a világgal az életem? És igen, megosztom. Szeretném, ha az emberek megtalálnák benne a saját történetüket, és jó lenne, ha tudnák, nincsenek egyedül.

T. J. – Mi az album címe?

A. M. – Arany Máté – Unplugged. Nem bonyolítottam túl. Rengeteg ötlet volt, de egyszerű akartam maradni.

 

T. J. – Ha szerelemről, kihívásokról, az élet nehézségeiről szólnak a dalok, akkor a hangvétel gondolom inkább komolyabb, mint vidám…

A. M. – Valóban, az anyag hangulata erősen melankolikus, a balladisztikus zenék komoly dolgokról szólnak, amolyan rockballadáknak tekinthetjük őket. Egyébként sok szám már zenekarral is megszólalt bizonyos koncerteken azokkal a bandákkal, amelyekben játszom.

T. J. – Minden szerzemény a saját alkotásod, vagy szerepelnek az anyagban feldogozások is?

A. M. – Alapvetően saját dalokról van szó, de hoztam számokat a Hellcome és az East End zenekaromból is. Tóth Attilával írtuk a Lelki szabadság, Farkas Petivel az Arcodat nézem, Fülöp Attilával a Szóljon a dal, és a Zarándok zenéje, Anga Kakszi Titusszal az Engem csak az ördög vihet haza című számokat. Machó Pál (East End) személyében egy kitűnő szövegíróval dolgozhatok együtt, ő olyan szövegeket képes írni, amelyekben megtalálom önmagam. Neki nagyon sokat köszönhetek! Az ő munkája a Látni az álmot, a Te voltál, a Szívedben születik refrénje és a Zarándok az élet útján című dalok szövege.

T. J. – Mennyit dolgoztál a felvételekkel?

A. M. – Nagyjából fél év alatt készült el az album. Igazából nem siettem, ahogy időm engedte, úgy foglalkoztam a dalokkal, leginkább éjszaka alvás helyett adódott erre lehetőségem. A felvételek elkészítésében Moravszki Ákos barátom segített.

T. J. – Mikor jelent meg az album és hol hallgatható meg?

A. M. – Február 3-án jelent meg az anyag, és a Youtube-on már hallható.

T. J. – Tervezel-e lemezbemutató koncertet?

A. M. – Természetesen! Egy Arany Máté – Unplugged turnéval készülök, melyen többek között P. Mobil, P. Box, Edda feldolgozások is szerepelnek majd. Facebook oldalamon megtalálhatók lesznek a koncertdátumok illetve az események!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük