Pacsirta – Különdíjas lett Madarász Noémi versmegzenésítése

Arany János születésének 200. évfordulóját sokan sokféleképp megünnepelték a múlt esztendőben. Az egyik ilyen, kissé formabontó tiszteletadás az MTVA AranyCORE című projektje volt, melyben a pályázóknak Arany János valamely szabadon választott versét kellett megzenésíteniük. A pályázaton Madarász Noémi, a Táncsics gimnázium tanulója is részt vett.

Törköly József: – Hogyan értesültél az AranyCORE zenebajnokságról?

Madarász Noémi: – Egy általános iskolai osztályfőnököm szólt, aki a rádióban hallott erről a lehetőségről.

T. J. – Mit kell tudni a versenyről?

M. N. – Az Arany-év kapcsán került megrendezésre. A pályázóknak egy-egy Arany János verset kellett megzenésíteni. Időlimit, műfaji megkötés nem volt, gyakorlatilag szabad kezet kaptunk az alkotáshoz. A beküldési határidő végén elkezdődött a közönségszavazás, ami abból állt, hogy a verseny honlapjára feltöltött pályaművekre a like gomb megnyomásával lehetett szavazni. A szervezők által felállított neves zsűri – Ákos, Margaret Island és Wolfie a Punnany Massifból – kiválasztott három nyertest, valamint kiosztott néhány különdíjat. A győztesek a Volt Fesztiválon és az Arany-Fesztiválon történő bemutatkozási lehetőséget kaptak, a különdíjasok pedig az MTVA egyik műsorában léphetnek fel.

T. J. – Milyen dallal vettél részt a versenyen?

M. N. – Arany János Hiú sóvárgás című versét zenésítettem meg. Sokkal nehezebb feladat volt, mint ahogy azt elsőre gondoltam, ugyanis Arany esetében sem prozódiailag, sem üzenetközlésben nem a legaktuálisabb művekről beszélünk. Ráadásul nagyon nehéz úgy megírni egy dallamot, hogy a szövegek nem az én érzéseim alapján kerültek papírra. Az első nehézség tehát a megfelelő vers kiválasztása volt. Ezután a verset át kellett alakítani úgy, hogy az általam képviselt zenei stílus ráhúzható legyen, illetve hogy a szöveg üzenetét is magaménak érezhessem. Csak ezek után tudtam hozzálátni a hangszereléshez.

T. J. – Egyébként milyen a viszonyod Arany János munkásságához?

M. N. – Őszinte leszek, eddigi érdeklődésem a Családi körnél és a Toldinál megállt. A zenebajnokságnak talán az is célja lehetett, hogy mélyebben beleássuk magunkat az egyik legnagyobb hazai költőnk munkásságába.

T. J. – Milyen díjat nyertél a versenyen?

M. N. – A verseny közönségszavazásán hetedik lettem, a szakmai zsűri pedig egy különdíjat is nekem ítélt. A díjátadó egyébként március 29-én lesz az MTVA székházában, már izgatottan várom. Hatalmas megtiszteltetés, hogy a legjobbak között szerepelhet a dalom.

T. J. – Hol hallgatható meg a kompozíciód?

M. N. – A dal a www.aranycore.hu oldalon hallgatható meg. Nem töltöttem fel külön sehová, mivel sajnos nem lett túl jó minőségű a felvétel. A Pacsirta erre a zenebajnokságra készült, szóval ha valaki keresi, a fészkében megtalálja.

Arany János „Hiú sovárgás” című verse itt olvasható

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük