Öt ember, aki tisztán rockzenét játszik

piramis.gifBasszus, ez borzasztó. Zoltán János A Piramis-legenda című könyvének rövid kritikája után csak néhány indok, hogy miért.

Mondjuk azért, mert bár a kötet (ami egyébként formailag szép) azt sejteti, hogy ez a Piramis együttes történetét fogja majd nekünk jól elmagyarázni, hát lófütyit, mert nem. Kapsz belőle ízelítőt, egy-két érdekes adalékot is, (néhány jelentést a történeti levéltárból), de egyébként egy nagy gagyi az egész könyv, a szerző jól szégyellje magát, na. Milyen könyv az, ahol a Piramisról úgy írnak, hogy abban a zenekarból csak Som, Závodi és Gallai nyilatkozik? Nem szólal meg benne Köves Pinyó és Révész sem. Révész Sanyiról csak a fikázás megy 200 oldalon keresztül, már ha egyáltalán szóba kerül. Képzelj el egy riportkönyvet a Stonesról, ahol kihagyják Jaggert, vagy egy Pressert szidó LGT-sztorit. Szóval Révész egy anyagias, beképzelt tahó, a könyvből ez derül ki.

Helyette mit kapsz? Som Lajos, Som Lajos, és még Som Lajos. Lajos hol született, Lajos hol evett, Lajos hol nősült, és persze szegény Lajos, akit meghurcoltak abban a bagatell aranyügyben. Merthogy a szerző jó barátja Somnak. Legyen ez az ő baja.

A könyv írójáról – aki egyébként vörös fejjel szidja a bulvársajtót minden páros oldalon, leggyakrabban a Som Lajos igaztalan meggyanúsításaival összekötve – kiderül, ő a magyar rockzene legkitűnőbb tollú újságírója. Ezt jobb híján ő állítja. Többek között a Heti Riport, a Pesti Riport és a Cáfolat című jeles és feledhetetlen újságokban publikált. Meg írt egy zsák könyvet, és ez a nagyon jó: közös könyv Zalatnayval, könyv Zámbó Jimmyről, könyv Dollyról, ugyanakkor könyv Radics Béláról, és a Piramisról. Kicsit széles ez a skála, nem?

És hogy ki nyilatkozik, ha Sanyika nem? Pl. Karda Beáta. Ne röhögj már. Zalatnay Cini. Igen, még mindig a Piramis-könyvről van szó. De van néhány relevánsabb interjúalany is. Som Lajos kedvenc éttermének tulajdonosa (aki egyébként a szerző jó ismerőse, miként Cini is, el ne felejtsem). Vagy egy faszi, aki szereti a rockzenét. Meg egy tetkós, aki Lajos barátja. Meg még néhány ember, akik talán jobban meglepődtek azon, hogy egy Piramis-könyvben találták magukat, mint az olvasó.

Ennyit nem ér ám ez az egész szar, csak azért zavar mégis nagyon, mert én is szeretem a Piramist. Az elmúlt években kicsit elfeledtem, de középiskolásként nagyon kentem az összes nótát, és persze ott voltam a 92-es koncerten is. Most éppen a Másnap olyan hatalmas lett a világ című dalt hallgatom (mert a tévé elromlott, pont a magyar-olaszon, hát ez az idegállapot se arra inspirál, hogy a könyvről írt véleményemet szépítsem :) ), Závodi és Révész gitárjátéka vezeti fel a számot. Ez is egy remek dal a sok közül. Nem úgy a könyv, aminél Som Lajos Piramis-vádirat című könyve a 80-as évek végéből ezerszer jobb, még ha az is totál szubjektív. Csak ugye az lehet is szubjektív.

Ami Zoltán János könyvét illeti, ne vedd meg, ha nagyon kellene valakinek, inkább elküldöm az enyémet. Vegyél egy Piramis CD-t helyette, és hallgasd meg sokszor. Összehasonlíthatatlanul jobban jársz.

augusztus 22, 2007

  • Som Lajost mikor legutóbb látam a tévében pont Csernus kezelte, vedelt, mint egy gép és általa földönkívülinek vélt nyelven is beszélt. Utána meg olvastam vele egy rövid beszélgetést egy fradi megsegítő buli alkalmából, ahol azt mondta, hogy barátja a Hipós Feri és együtt kokainozott valami Animals taggal.

  • Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük