Te mikor adod fel?

Áprilisi szavazásunk alapját egy nagyon érdekes cikk jelenti, mely tegnap jelent meg a Wall Street Journal könyves rovatában. Cynthia Crossen arra keresi a választ írásában, hogy ki mikor dönt úgy: nem fejezi be az éppen aktuális könyve olvasását.

Te meddig mész el, azaz hány oldalt vagy hajlandó elolvasni egy olyan könyvből, mely nem nyerte el a tetszésed?

Nézzük, mit ír Cynthia!

„Szinte egész életemben nagyon alapos olvasó voltam, követve szüleim példáját, akik mindig nagy elhatározással olvastak, és mindig befejezték, amit elkezdtek. Ha unták, vagy csalódtak benne, akkor is magukat okolták, és nem a könyvet. De mikor már erőltetnem kellett magamat, hogy kiolvassam a megkezdett könyvet, egyre több okot találtam, hogy ne tegyem. (…) Viszont sohasem töltött el jó érzéssel, ha befejezetlenül tettem le egy könyvet. Bárkit is okolhattam ezért – a szerzőt, vagy magamat – úgy éreztem, valami elromlott. Ez különösen olyankor volt csüggesztő, amikor egy jó barát nyomta a kezembe a könyvet.”

Ami engem illet, most hirtelen csak egy olyan kötet jutott eszembe, aminek olvasását abbahagy felfüggesztettem, de mivel akár még bele is olvashat blogunkba a szerző, inkább nem hangoztatnám a regény címét (ráadásul tényleg hiszem, hogy egyszer azt is befejezem majd). Viszont olyan könyvet kapásból tudok mondani, amit majdnem abbahagytam: Spiró György Fogság című regényének első száz oldalával megküzdöttem alaposan, és bizony volt olyan pillanata a harcnak, amikor már kacérkodtam a visszavonulás gondolatával. Végül azonban erőt vettem magamon, és aztán egy váratlan pillanatban egy hullámhosszra kerültünk, most pedig állítom: egy nagy élménnyel lennék szegényebb, ha olvasatlanul visszahozom a könyvtárba a regényt.

Ahogy a cikkből is kiderül: ebben is különbözőek vagyunk. Van aki 50 oldalnyi esélyt ad a könyvnek, de olyan is, aki az első oldal után eldobja, ha úgy érzi, hogy nem köti le. És vannak olyanok is, akik ha már belekezdtek, végigolvassák, még ha merő gyötrelem is lesz az egész.

Szóval a kérdés még egyszer: te hány oldal után adod fel egy könyv elolvasását? 1? 10? 50? 100? Vagy végigolvasod csak azért is? Írd meg kommentben, és szavazz a jobb szélen!

április 4, 2009

  • Nagyjából 80. Legrosszabb esetben is 50. Legjobb esetben 100.

  • Nagyon izgalmas kérdés. Sajnos, az eredeti cikk sem ad résztetes választ. Az ok talán az olvasási stratégia változatossága (áttekintő, lineáris vagy részletező stb.), ami összefügghet a hatalmi távolsági index-szel, a maszkulinitással illetve talán a teljesítményorientációval is. — Feltételezem.

  • méh: nincs ezzel semmi baj, legalább az írók is láthatják, milyen fontos is a jó nyitómondat. :)

    mikulasg: mindehhez hozzátenném még a hitet és reményt az íróban.
    A maszkulinitás érdekes felvetés, de tényleg van benne valami…

  • Ritkán adom fel, de volt már rá példa kb. 50 oldal után. Éppen ezért elővigyázatos vagyok már a választásnál. :)

  • Olyan post volt, hogy mennyi könyvet vagy azon belül részt, olvastam újra? Oda is lenne kommentelni valóm! Egyszer, csak azért kiolvastam egy könyvet mert elment a net.

  • 30-40 oldalt szoktam adni…egy kedvenc könyvsorozatomnak is volt olyan tagja,hogy az első kb 40 oldal nem volt valami jó…de utána kezdett beindulni a történet és megtetszett.:)

  • „Spiró György Fogság című regényének első száz oldalával megküzdöttem alaposan, és bizony volt olyan pillanata a harcnak, amikor már kacérkodtam a visszavonulás gondolatával”

    Hát én nem voltam ennyire lánglelkű. 80 oldalig bírtam, aztán szevasz. Nem volt türelmem tovább küzdeni vele. De biztos kell hozzá egy nyugodtabb lelkiállapot. Két év múlva újra elővettem, és egy szuszra lenyomtam. Hatalmas!
    Lehet, hogy kellett hozzá a Quo vadis is bevezetőnek..

    Egyébként sokat ad hozzá a háttérhez a Mindentudás egyetemén tartott előadása.

  • Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük